Film

FILM: THE LIFE AND DEATH OF COLONEL BLIMP - UK 1943

I serien 1. verdenskrig på film: Opptakene i London under krigen og Chrurchills forargelse gjorde det ikke lett for filmskaperne, men resulatet ble likevel ett av de fineste øyeblikkene i britisk film

Cinemateket USF
Søndag 10. august kl. 13.00
Tirsdag 12. august kl. 20.00
Søndag 17. august kl. 18.00
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlemmer
Medlemsskap kr 100
Billettsalg ved inngangen like før visning

En offiser, men ikke nødvendigvis en gentlemann
The Life and Death of Colonel Blimp hadde visse fødselsvansker. Den annen verdenskrig og tyskernes nattlige bombetokt over London gjorde location‑opptak vanskelig, og skapte en prekær mangel på mannskap og utstyr. Det hjalp heller ikke at man fra regjeringshold var alt annet enn lykkelig over en film som skildret en aldrende britisk offiser som var i ferd med å miste grepet ‑ de ville at opinionen (og amerikanerne) skulle tro at slike folk var tatt ut av tjeneste. Selveste Churchill lot seg opprøre, og forhørte seg om «…the measures necessary to stop this foolish production  before it gets any further.» Men The Life and Death of Colonel Blimp skulle uansett vise seg å bli et av de aller fineste øyeblikkene i britisk film noen sinne.

Karakteren Blimp bygger på en populær satirisk tegneseriestripe av David Low, om en stupid, reaksjonær og selvhøytidelig offiser med en hang til surmagede, selvmotsigende bemerkninger om tingenes tilstand. I Roger Liveseys skikkelse er karakteren langt mer menneskelig, sympatisk og likandes, selv om filmens Blimp på sine eldre dager har noe av den samme, umiskjennelig hvalrossaktige fremtoningen som tegneseriefiguren hadde. Filmen åpner i samtiden (1942), og forteller historien om den britiske offiseren Clive Candy (Blimp) i tre bolker med flashbacks – lagt til henholdsvis Boerkrigen, første og andre verdenskrig.

The Life and Death of Colonel Blimp er en fantastisk rik film hvor både Pressburgers svært treffsikre penn og Powells uhyre stilsikre visuelle kvaliteter kommer til sin fulle rett.

Jan Langlo/CiO/red.

Filmene som vises i serien om første verdenskrig er:
- Paths of glory
- Intet nytt fra Vestfronten
- The life and death of Colonel Blimp
- Oktober
- Ingen manns land
- A farewell to arms
- The big parade
- Gallipolli

Se også fyldig artikkel på Cinemateket sine nettsider.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.