Film

FILM: A FAREWELL TO ARMS, USA 1932

I serien 1. verdenskrig på film: Filmatisering av Hemingways roman basert på opplevelsene til en ambulansesjåfør under krigen

Cinemateket USF
Torsdag 28. august kl. 19.00
Søndag 21. august kl. 21.00
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlemmer
Medlemsskap kr 100
Billettsalg ved inngangen like før visning

A Farewell to Arms er den første av Ernest Hemingways bøker som ble filmatisert. Hemingway bygget sin roman på opplevelsene til den amerikanske soldaten Frederic Henrey, som tjenestegjorde som ambulansesjåfør i Italia under 1. verdenskrig. Boken ble også filmatisert i 1957.

I denne første filmatiseringen fra 1932 spiller Gary Cooper rollen som Frederic Henry. Regissør Borzage har i filmen vektlagt kjærlighetshistorien fra boken, men lagt til en meget melodramatisk slutt, noe som irriterte Hemingway da han så filmen ved premieren. Utelatt i filmen er også de tallrike «fuck», «shit» og noen «cocksucker» som opprinnelig var en del av Hemingways bok. Disse ble sensurert også av forlaget ved utgivelsen, men Hemingway skrev for hånd inn de manglende ordene i minst to utgaver av boken.

I filmen befinner vi oss på den italienske siden av den østerriksk-italienske grensen. Frederic vender tilbake til leieren i sin ambulanse. Sammen med sin venn, den italienske legen Rinaldi, går han på byen, der han treffer den britiske sykepleieren Catherine. De to innleder et forhold, selv om det er i strid med det militære reglementet. Når en sjalu Rinaldi oppdager forholdet, får han Catherine forflyttet. Det blir starten på et trøblete avstandsforhold, i en verden preget av krig, død og grusomheter.

olep
Filmene som vises i serien om første verdenskrig er:
- Paths of glory
- Intet nytt fra Vestfronten
- The life and death of Colonel Blimp
- Oktober
- Ingen manns land
- A farewell to arms
- The big parade
- Gallipolli

Se også fyldig artikkel på Cinemateket sine nettsider.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.