Film

FILM: OKTOBER - REVOLUSJON UNDER EN KRIG

I serien 1. verdenskrig på film: Regissør Eisenstein spiller sterkt på publikums følelser og intellekt i denne filmen om revolusjon i en krigstid

Cinemateket USF
Tirsdag 19. august kl. 21.00
Torsdag 21. august kl. 19.00
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlemmer
Medlemsskap kr 100
Billettsalg ved inngangen like før visning

Oktober 1917: Tsardømmet er falt, og Lenin vender tilbake etter landflyktighet for å bli leder for den voksende revolusjonære bevegelsen. Dette gir arbeiderklassen ny inspirasjon til å kjempe videre mot de reaksjonære tsartroppene. Kerenskij, som er blitt minister for en samlingsregjering, viser seg snart å stå på de kontrarevolusjonæres side. På samme tid er Russland i krig med Tyskland, noe som krever tusener av dødsofre ved fronten. Mens bolsjevikene vinner tilhengere, herjer hungersnød og arbeidsledighet i landet forøvrig. Det hele kulminerer i den historiske stormingen av Vinterpalasset, der den provisoriske regjeringen mister makten til fordel for den nye sovjetstaten under Lenin.

Sergej M. Eisenstein (18981948) er en av de mest innflytelsesrike regissørene i filmhistorien, og regnes blant de fremste utviklerne av montasjefilmen. Ved å kryssklippe to uavhengige bilder, oppnås en tredje, selvstendig mening. Gjennom montasjen blir publikum oppmerksom på konflikten innen kunstverket. Eisenstein var selv opptatt av det agitatoriske potensialet han mente å finne i filmmediet. Med dette som mål spilte han bevisst på publikums følelser, men i Oktober også på intellektet. Som i hans tidligere mesterverk Streik (1924) og Panserkrysseren Potemkin (1925) er massen det sentrale. Filmen gir en solidarisk skildring av folkets revolusjon og dets sinne over makthavernes ugjerninger.

olep

Stumfilm med levende musikk av Jørgen Larsson på piano

Filmene som vises i serien om første verdenskrig er:
- Paths of glory
- Intet nytt fra Vestfronten
- The life and death of Colonel Blimp
- Oktober
- Ingen manns land
- A farewell to arms
- The big parade
- Gallipolli

Se også fyldig artikkel på Cinemateket sine nettsider.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.