Film

FILM: THE BIG PARADE, USA 1925

I serien 1. verdenskrig på film: Denne filmen pløyde ny mark i USA med sin realistiske fremstilling av krigens grusomheter

Cinemateket USF
Tirsdag 9. september kl. 21.00
Onsdag 10. september
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlemmer
Medlemsskap kr 100
Billettsalg ved inngangen like før visning

Hollywood-stumfilm på sitt beste
King Vidors The Big Parade er en av disse udødelige stumfilmklassikerne hvor alle elementene er så nær perfeksjon man kan komme. På samme tid en realistisk krigsfilm og en episk kjærlighetshistorie, var dette 1925s store film og gikk sammenhengende i nesten to år i New York.

John Gilbert gjør kanskje her sin livs rolle, som den livlige overklassegutten som i møte med brutaliteten i de franske skyttergraver langsom mister gnisten. Den gryende kjærligheten til en fransk jente, kameratskapet med menn i fra alle samfunnslag, vanviddet ved fronten – alt blir skildret med en perfeksjonists nennsomme hånd. At filmen bruker tid på å bygge opp karakterene og historien er bare en styrke, så lenge hver enkelt scene er så god som her og faller naturlig inn i den overordnede fortellingen.

The Big Parade pløyde ny mark i USA ved sin realistiske fremstilling av krigens grusomheter. Vidor ble selv overrasket over hvor lite kontroverser hans anti-krigsbudskap skapte i  hjemlandet. Det eneste negative å spore kom fra England og deres tidligere kolonier. Filmen ble faktisk forbudt i Australia fordi den var «amerikansk propaganda», og britiske medier ga den hard medfart for å ha utelatt britiske soldater fra filmen.

Utenlandsk kritikk til tross – The Big Parade er Hollywood-stumfilm på sitt aller ypperste. En påkostet produksjon med tusenvis av statister, tanks, fly og forseggjort set-design. Det er rett og slett en fryd for øyet!

CiO/red.

Stumfilm med levende musikk av Jørgen Larsson på piano

Filmene som vises i serien om første verdenskrig er:
- Paths of glory
- Intet nytt fra Vestfronten
- The life and death of Colonel Blimp
- Oktober
- Ingen manns land
- A farewell to arms
- The big parade
- Gallipolli

Se også fyldig artikkel på Cinemateket sine nettsider.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.