Film

FILM: PATHS OF GLORY - STANLEY KUBRICK 1957

I serien 1. verdenskrig på film: Skyttergravshelvete under slaget om Verdun. "I apologize, sir, for not telling you sooner that you’re a degenerate, sadistic old man"

Cinemateket USF
Onsdag 6. august kl. 18.00
Torsdag 7. august kl. 21.00
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlemmer
Medlemsskap kr 100
Billettsalg ved inngangen like før visning

Humphrey Cobbs’ bestselgerroman «Ærens vei» (1935) er en usminket beretning om en taktisk katastrofe begått av en håndfull franske offiserer under den første verdenskrig. Romanen er basert på kampene om Fort Douament under det seks måneder lange slaget om Verdun, et blodbad som krevde livet  til 315 000 franske soldater.

Med håp om ære og medaljer sender en fransk general troppene ut for å innta en tungt befestet bakketopp. Den i utgangspunktet lojale oberst Dax frarøves gradvis sine illusjoner mens han målløst overværer den inkompetente og forfengelige generalens umenneskelige krav. Oppdraget ender med katastrofe. Generalen vil unndra seg ansvaret for tabben og stiller derfor tre tilfeldig utvalgte fotsoldater for krigsrett, tiltalt for “feighet”. I den uvirkelige rettsaken som følger, forsøker oberst Dax å redde de tre fra dødsstraff.

Filmen etterlater liten tvil om regissørens personlige standpunkt. Ved lanseringen ble mange forarget, ikke over filmens polemikk, men over dens realisme. Selv om Paths of Glory er overveldende i sin fordømmelse av en forfeilet militær tenkemåte og krigens perverse logikk, har den samtidig et overraskende optimistisk budskap om menneskelig mot og omtanke. Kanskje fordi Paths of Glory var basert på faktiske hendelser under første verdenskrig ble den forbudt i Frankrike i 18 år. Filmen er en troverdig skildring av skyttergravshelvetet, men er først og fremst en sterk og tidløs beretning om krigens meningsløshet.

red./olep

Filmene som vises i serien om første verdenskrig er:
- Paths of glory
- Intet nytt fra Vestfronten
- The life and death of Colonel Blimp
- Oktober
- Ingen manns land
- A farewell to arms
- The big parade
- Gallipolli

Se også fyldig artikkel på Cinemateket sine nettsider.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.