Film

FILM: INTET NYTT FRA VESTFRONTEN

I serien 1. verdenskrig på film: En av tidenes mest legendariske krigsfilmer - og fremdeles en av de sterkeste

Cinemateket USf
Onsdag 6. august kl. 21.00
Søndag 10. august kl. 18.30
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlemmer
Medlemsskap kr 100
Billettsalg ved inngangen like før visning

Den er en pasifistisk skildring av den første verdenskrig, sett fra den menige soldats synsvinkel. Filmen er basert på Erich Maria Remarques bok som skapte verdenssensasjon da den kom i 1929. I løpet av 18 måneder ble den oversatt til 25 språk og solgte 2,5 millioner eksemplarer.

Handlingen tar til i 1914. Paul Baumer er en ung og følsom gutt som sammen med seks skolekamerater i en liten tysk by verver seg frivillig. De går ut i krigen full av patriotisk glød. I skyttergraven blir han venn med veteranen Katczinsky, og en smertefull vei mot tapte idealer begynner. Usminket skildres krigens hverdag: tristessen og grusomheten, men også den nødvendige eskapismen og den burleske humoren.

Mens hans medsoldater blir drept én etter én, overlever Paul sammen med en håndfull andre menn i troppen. Snart er han forvandlet til en forherdet drapsmann, samtidig som han sørger dypt over de stolte idealene han en gang trodde på. Bedre blir det ikke når han får reise hjem på perm, og ser hva krigen har gjort med landet hans.

Da filmen ble lansert i Tyskland forsøkte nazistene – som da fortsatt ikke hadde inntatt makten – å sabotere visningene av filmen blant annet gjennom å slippe rotter inn i kinosalen. Da de kom til makten i 1933 ble filmen øyeblikkelig forbudt, og i løpet av kort tid ble alle tyske kopier ødelagt.

olep/red.

Filmene som vises i serien om første verdenskrig er:
- Paths of glory
- Intet nytt fra Vestfronten
- The life and death of Colonel Blimp
- Oktober
- Ingen manns land
- A farewell to arms
- The big parade
- Gallipolli

Se også fyldig artikkel på Cinemateket sine nettsider.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.