Film

FILM: GALLIPOLI - PETER WEIR 1981

I serien 1. verdenskrig på film: Dette er historien om den unge Churchills største tabbe - og et vennskap

Cinemateket USF
Tirsdag 16. september kl. 19.00
Onsdag 17. september kl. 21.00
Billettsalg ved inngangen like før visning
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlemmer
Medlemsskap kr 100

Archie og Frank er to venner fra Australia som våren 1915 lar seg verve til krigen i Europa. De forlater barndommen, sorgløsheten og det storslåtte landskapet som de hører sammen med, og reiser til en fjern verdensdel hvor de skal utkjempe en krig som ikke helt er deres, men som de tror vil gjøre dem til menn.

Slaget ved Gallipoli sommeren 1915 var et av de alliertes største nederlag under den første verdenskrig. Det var først og fremst den unge Winston Churchill og den autoritative krigsministeren Lord Kitchener som sto ansvarlig for en plan de mente skulle forandre den fastlåste skyttergravskrigen. Allerede innen utgangen av 1914 hadde denne krigen medført over en million døde. Planen deres var å erobre Dardanelle-stredet fra Tyrkia, som var allierte med Tyskland. Britenes allierte i øst, Russland, hadde en stor flåte i Svartehavet som de stilte til de alliertes disposisjon hvis man kunne få kontroll over stredet. Styrken som ble satt inn mot Gallipoli besto av soldater fra England, New Zealand, Frankrike og Australia.

Gallipoli kan sees som en politisk film om Australias forhold til moderlandet, der den karikerer de britiske offiserer for hvem en ordre er en ordre. Det er også en anti-krigsfilm. Men mest av alt er kanskje filmen en ballade om vennskap, og om ikke å slippe levende fra det å vokse opp.

olep

Filmene som vises i serien om første verdenskrig er:
- Paths of glory
- Intet nytt fra Vestfronten
- The life and death of Colonel Blimp
- Oktober
- Ingen manns land
- A farewell to arms
- The big parade
- Gallipolli

Se også fyldig artikkel på Cinemateket sine nettsider.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.