Praktisk informasjon

USF på Verftet er et kultur- og scenehus. Her er også ateliéer og kontorer for kunstnere og kulturvirksomheter. USF er idyllisk plassert ved bredden av Puddefjorden, på vestsiden av Nordneshalvøyen.

Her finner du scenene Sardinen USF, Studio USF og Røkeriet USF. I kinosalen Cinemateket USF vises det film, og i galleriet Visningsrommet USF er det skiftende utstillinger og kunstprosjekter. Kippers Bar og Kafé har åpent hver dag.

Abonnér på månedlig nyhetsbrev fra USF - klikk her.

OM ARRANGEMENTER PÅ USF VERFTET

  • Scenene våre brukes av ulike arrangører, som f.eks. Bergen Live,Bergen Jazzforum, Cinemateket USF, Nattjazz m.fl. USF Verftet er sjelden selv arrangør. 
  • Alle spørsmål om aldersgrenser, billettpriser og annet som har med arrangementsavvikling å gjøre skal rettes til arrangøren. Kontaktinformasjon til arrangøren er alltid opplyst i programlisten. 
  • Vi kan selvfølgelig bistå med generell opplysning rundt arrangementer, kontakt oss da på tlf. 55 30 74 10. Vårt kontor er betjent hverdager mellom kl. 10 - 17.
  • Billetter til arrangementer kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon under det enkelte arrangement på nettsiden vår. 
  • Det er ikke forsalg av billetter på USF Verftet.

For rullestolbrukere: Det er to p-plasser for HC-bil på USF-plassen, og det er terskelfri adkomst til alle scenene. Ved store konserter som trekker mye publikum i Røkeriet USF kan det være greit å kontakte oss på forhånd slik at vi kan legge til rette så godt som mulig. Men om du bare kommer, så fikser vi det også!

USF har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.

Aldersgrense til arrangementer med alkoholservering er 18 år. Den enkelte arrangør avgjør om et begrenset antall under 18 år skal få adgang. Dette er opplyst under det enkelte arrangement.


HVORDAN KOMMER DU DEG TIL USF VERFTET?

Fra Torgalmenningen i Bergen sentrum er det adkomst til USF Verftet for gående slik:

  • nordover opp Markeveien, Klostergaten til Klosteret og ned Strangehagen til Verftet
  • gjennom Skottegaten og deretter Nedre Strangehagen til Verftet
  • gjennom Nøstegaten forbi TV2, Verftsgaten til Carte Blance og deretter videre  til Verftet
  • fra Nordnesparken i trapp ned til boligblokkene på Georgernes Verft, gjennom boligområdet og ut på USF-plassen

Det tar ca. 9 minutter å gå i vanlig tempo fra Bergen sentrum til Verftet. Når du ser fabrikkppipen vår som rager 40 meter opp i luften vet du at du nærmer deg.

Gatekart USFSykle? Lett - ingen harde oppoverbakker og vi har et nydelig knallgult parkeringsstativ for doningen din.

Kjøre bil? Adkomst gjennom Nøstegaten/Verftsgaten. All parkering på USF mot avgift. Noen p-plasser nord for huset, men flest på "baksiden", mot sør. Det er 38 plasser til sammen. To parkeringsplasser for HC-biler på USF-plassen - ved boligblokkene.

Viktig om parkering: Plassen foran USF-huset er bilfri. Bergen Parkeringsselskap kontrollerer området.

Vi oppfordrer publikum til å parkere bilen i sentrum og spasere til USF. Bruk gjerne Klostergarasjen som er nærmeste parkeringshus. Ved store arrangementer er det svært begrensede parkeringsmuligheter her.

Kart fra Googlemaps her.


HVEM GJØR HVA
Stiftelsen Kulturhuset USF er ansvarlig for driften av alle scenene, Visningsrommet USF og gjestekunstnerordningen AiR Bergen og Bergen Designinkubator.

Kippers Bar og Kafé drives av Terminus Gastronomi AS, som også har event-, selskaps- og cateringservice.
Terminus Gastronomi  er en del av Augustin og Grand Terminus-gruppen. De driver i dag de to hotellene Augustin og Grand Terminus, samt spisestedet Kalfaret Brygghus og har servering i Grieghallen. Se her for informasjon om bestilling av selskapslokaler og events.

Hele USF-bygningen eies av Norwegian Preserving AS, som leier ut lokaler til kulturvirksomheter.

Alle virksomhetene i USF-huset er frittstående og er ikke direkte knyttet til administrasjonen for Stiftelsen Kulturhuset USF. Ønsker du å kontakte noen av virksomhetene, finner du informasjon her.


Organisasjon

Administrasjonen har kontorer i 3. etasje. Inngang dør D fra bilveien.

Adresse: Stiftelsen Kulturhuset USF
Georgernes Verft 12, 5011 BERGEN-NORWAY
epost@usf.no

Navn Stilling Rom   Telefon
Generellt Generelle henvendelser                    308 55 30 74 10
 Ivar Chelsom Vogt Kulturhussjef 309 55 30 74 11 / 93 41 27 07
Evy M. Sørensen Informasjonsansvarlig 308 55 30 74 10 / 90 86 31 22
Line Nord Gjestekunstnerordninger                               308 55 30 74 13 / 40 88 60 10
Sindre Didriksen Arrangementsansvarlig 310 55 30 74 12 / 92 84 84 80
Hallvard Nomeland Drift, arrangement 310 55 30 74 12 / 98 80 69 88
Annette Sem Ringel       Eventmanager 310

99 23 51 18

Kjetil Aabø Sceneteknikk   55 30 74 12 / 93 20 56 66
       
Kjartan Grønhaug Arrangementsvert / drift    
Martin Sætre Arrangementsvert / drift    

 Styrets sammensetning etter valg i representantskapsmøtet 15. mai 2015:

Navn Verv
Elisabeth Halvorsen Styreleder
Lars Mossefinn Styremedlem
Jette Christensen Styremedlem
Siw Anita Lien Styremedlem
Christine Kahrs Styremedlem
Tor Fosse Styremedlem
Inga Moen Danielsen Styremedlem
Mikal Telle Vara
 Stine Tveten  Vara



Representantskapets sammensetning:
Bergen Næringsråd, ordfører
Hordaland fylkeskommune
Bergen kommune
Nøstet, Verftet, Klosteret Velforening
Ateliergruppen USF
Bergen Jazzforum
Stiftelsen Cinemateket i Bergen
Stiftelsen Bergen Dansesenter
Norsk Musikkråd, avd. Hordaland
Skrivekunstakademiet i Hordaland
AKKS Bergen
Vestnorsk Filmsenter
BIT 20 Ensemble


Hva er USF?

Vi vet ikke helt hvor mange tusener bergensere og andre som har vært innom dørene i årenes løp siden åpningen i 1993. Men mange er det. I løpet av ett år har nok over 100 000 personer besøkt USF. Hva har de gjort her?


Eller - spørsmålet er vel rettere sagt - hva har alle disse menneskene her å gjøre til stadighet?  De spiller noe, kontrabass for eksempel, eller teater. Noen skriver en bok, andre skriver noter. Mange bilder blir laget her - malerier og film. Så har vi de som ikke gjør noe, og det er noe det óg. En kan sitte helt stille i kafeen og se på Puddefjorden. Sitte på en stol som er pønsket ut og designet på et verksted i samme huset. Helt til konserten begynner, eller filmen, eller foredraget, eller til minstejenten er ferdig på "danseren".
Noen kommer hit veldig tidlig om morgenen, noen jobber hele natten, mens andre dingler hjem veldig sent, eller tidlig, med restene av en jazzkonsert blandet med morgenfuglsang i ørene.

USF har vært, og er, et kulturhus i ordets bredeste og dypeste forstand. Et sted for folk, og for folks behov for åndelig påfyll. Her er det flere ulike scener for musikk, kunst, film og teater som brukes av scenekunstnere og publikum, men det unike ved USF er ikke bare alle scenene under samme tak. I tillegg kommer nemlig 80 atelierer for kunstnere, samt kontorer og andre lokaler for kulturaktører innen privat og offentlig virksomhet. Hver dag kommer nesten 200 personer til denne ombygde sardinfabrikken for å utføre sitt daglige arbeid. I dag teller vi til omtrent 100 virksomheter fordelt på alle fagfelt innen kunst- og kultur. Ingen andre steder i landet finner man et så variert og bredt kunstnermiljø og kunstnerisk opplevelsestilbud under samme tak.
Rock og ballett, samtidsmusikk og shantykor, stumfilm og 3D animasjon, amatør og profesjonell - her er det mangfold syv dager i uken hele året.

Bli kjent med noen av de som arbeider i USF-huset: se www.folkogusf.no

 


Fakta om USF

Anlegget er 12000 m2 stort og inneholder arealer for produksjon og formidling av kunst og kultur. Av dette arealet har Stiftelsen driftsansvar for ca. 5000 m2, som i hovedsak omfatter de publikumsrettede områdene.
Stiftelsens administrasjon har 8,4 årsverk i faste stillinger.
Stiftelsen har et styre med 7 medlemmer og 2 varamedlemmer, og et representantskap som er sammensatt av brukere fra USF, politikere og det offentlige.

Kulturhusets publikumsarealer med scener og kafé åpnet i 1993.

Årlig besøk til alle aktiviteter og tilbud i kulturhuset er ca. 120 000.

Stiftelsen Kulturhuset USF mottar støtte fra Bergen kommune, Hordaland fylkeskommune, Kulturdepartementet og Musikkutstyrsordningen.

Se også årsmeldingene.



Scenedrift

Kulturhuset inneholder flere scener og lokaler for produksjon og formidling av kunst- og kulturuttrykk
Sardinen USF klubbkonsertlokale
Studio USF blackbox teaterscene/flerbruksrom
Cinemateket USF kino
Visningsrommet USF       kunstgalleri
Røkeriet USF storsal for konserter og events



Stiftelsen Kulturhuset USF er ansvarlig for driften av alle scenene. Vi investerer, vedlikeholder og tilrettelegger scene-, produksjon- og arbeidsforhold for kunst- og kulturarrangører. Lokalene leies ut til arrangører som avvikler sine konserter, teaterforestillinger, kinovisninger osv. USF er sjelden arrangør selv, men kan i enkelte tilfeller opptre som co-produsent.

Gjennom Musikkutstyrsordningen sørger USF for at arrangører har tilgang på profesjonelt lys- og lydanlegg.

USFs mål med scenedriften er at alle kulturarrangører, enten de er amatører eller profesjonelle, skal få tilgang til en scene til en akseptabel pris og uten krav til omsetning i barene.


Det faglige miljøet

Det faglige miljøet på USF er bredt og mangfoldig
  • Billedremse _om UsfMusikk - profesjonelle musikere, komponister, øvingslokaler, studiodrift, festivaler, opplæring, management og organisasjoner for regional og internasjonal formidling.
  • Dans - undervisning og kompetanseutvikling
  • Teater - hovedvekt på formidling
  • Film - undervisning, rekruttering, kino, organisasjoner, festivaler og alle fagfelt innen profesjonell produksjon av film, reklamefilm, musikkfilm, kortfilm, animasjon, organisasjoner for regional utvikling og formidling m.m.
  • Kunst - profesjonelle utøvere og formidlere innen alle kunstsjangere
  • Design - profesjonelle virksomheter innen møbeldesign, webdesign, lysdesign, grafisk design og interiørdesign 
  • Litteratur - profesjonelle forfattere og undervisning på høgskolenivå
  • Internasjonalisering - atelierer og leiligheter for gjestende internasjonale kunstnere.

    Alle virksomhetene på USF Verftet er frittstående, og er ikke formalisert i samarbeid knyttet til lokaliseringen på USF. Allikevel er det ikke uvanlig at ulike virksomheter innen samme, eller ulike, fagfelt finner samarbeidsprosjekter.

    Se oversikt over alle virksomheter på USF her.


Historien

De første kunstnerne flyttet inn i atelierene tidlig på åttitallet. I årene som fulgte utviklet huset seg til å bli et stort og sjangeroverskridende senter for kunst og kultur. Samspillet og interessene mellom bygningens private eier - Norwegian Preserving Company AS - og kunstnerne var svært positivt - og etter datidens oppfatning ganske spesielt og innovativt.

Fra seilskip til kulturhus
Xylografi Verftet 1866


USF holder til på adressen Georgernes Verft. Som navnet antyder var skipsbygging den første næringsvirksomheten på området. Året var 1784, Georg Brunchorst og Georg Vedeler startet sin virksomhet med trebåter. Produksjonen holdt på til siste halvdel av 1800-tallet, da jernskipene for alvor begynte å ta over. Verftet var kjent for å ha levert noen av verdens 
raskeste seilskip.

Etter at verftet var avviklet, satset eierne på trikotasje, en næringsgren som var i sterk vekst. Det ble reist en bygning på 3.000 kvm. Denne bygningen står fortsatt nesten uforandret og utgjør i dag ca. en tredjedel av kulturhuset. 
Trikotasjeindustrien ble en suksess, og måtte flytte til større lokaler på Hop. Dette var på begynnelsen av 1900-tallet og på denne tiden var det en "sardinboom" i Norge. Derfor ble det satset på hermetikk og sardinproduksjon. United Sardine Factories Ltd. ble opprettet i 1910. Produksjonen fikk en voldsom vekst, faktisk så stor at fabrikkområdet måtte utvides til 15.000 kvm.

Sardinboksmotiv 320 pxMed unntak av to større sjøboder som nå er revet, står anlegget i dag omtrent slik det gjorde ved ombyggingen i 1914-15. 

I 1983 ble sardinfabrikken avviklet, som en konsekvens av omfattende strukturendringer i norsk og internasjonalt næringsliv. Høyteknologi erstattet de gamle arbeidsintensive fabrikkene, og fabrikker og industri ble lagt ned eller relokalisert. 



Kulturhuset USF ble til nærmest ved en tilfeldighet. I 1981 gikk den unge studenten Per Harald Nilsson rundt i Bergen og lette etter et sted der han kunne lage ferdig diplomoppgaven sin. Verkstedslokalene for keramikerne Flyfoto USF ca 1920på Kunsthåndverkskolen var ikke særlig godt egnet - han måtte finne lokaler som tålte søle, varme og ild.

På den tiden var områdene fra Nøstet og ut til Verftet preget av forfall og forlatte industrilokaler, det var ikke engang ordentlig vei ut til USF siden det meste av transporten dit hadde gått sjøveien. 

Store deler av den gamle sardinfabrikken USF sto også tom, og det var her Nilsson fikk bruke et gammelt fyrrom der han kunne lage keramikk og porselenskunst.

Etterhvert glødet telefonen i verkstedet hans mer enn keramikkovnene. Mange kunstnere ringte og spurte om mulighetene for å få leie verksted på USF. 

På bakgrunn av den store interessen så huseieren John Sætre og Norwegian Preserving Co. muligheten for å gjøre bruk av den tomme fabrikken igjen. Han engasjerte Nilsson som konsulent og startet tilretteleggingen av deler av bygget til kunstnerateliérer.

Utviklingen grodde frem nedenifra, gode krefter ble forent og dannet "Kulturhusprosjektet". I tillegg til arbeidslokaler for kunstnerne var det et sterkt ønske om å danne et ordentlig kulturhus, med scener og kafé, og kontorer for mange slags kulturarbeidere og organisasjoner. Dette var noe som ikke fantes i Bergen, knapt nok i Norge. Men noen hadde vært i utlandet og hadde sett hvordan kunstnere kunne forvandle gamle industribygg til blomstrende kulturhus. 



St Hans på gamlekaien ca 1982En rekke frivillige arrangerte en stor kulturmønstring i de ganske upolerte og slitte USF-lokalene i 1984. Det var ingen som klarte å telle nøyaktig hvor mange mennesker som kom, men en anslo ca. 4000. Interessen var overraskende stor, og støtteerklæringene for kulturhuset kom fra mange kanter, ikke bare fra kunstnerne selv.

Sakte men sikkert ble det også rom for mange kulturorganisasjoner i huset. Skrivekunstakademiet, Hordaland Musikkråd og Bergen Jazzforum var noen av de første som flyttet inn med kontorarbeidsplasser. Mulighetene for et faglig kollegium på en uformell basis gjorde at flere aktører innen kunst- og kulturbransjen ønsket  å tilhøre USF-miljøet. Her var det rikelig tilgang på informasjon, kunnskap, ressurspersoner, teknologi og et sosialt miljø.



Neste steg var å etablere publikumslokalene på USF; galleriet, scenene, kinoen og kaféen. For å lette arbeidet med å finansiere planer, forprosjekt og selve ombyggingen ble "Kulturhusprosjektet" formalisert som en stiftelse i 1990. Stiftelsen Kulturhuset USF fikk etter mange års vekslende medgang og motgang endelig gjennomslag hos økonomiske bidragsytere både lokalt og nasjonalt.

I 1993, nærmere bestemt 5. februar, åpnet dørene til Bergens og Norges største og mest mangfoldige kultursenter - et sted som i ettertidens økonomiske terminologi skulle bli beskrevet som "kreativ samlokalisering", "kreativ klynge", "kulturklynge" o.l. 
USF Verftet ble et eksempel til etterfølgelse, mange kommuner og interessegrupper har vært på besøk for å se og lære, og etter mønster fra USF har det blitt etablert lignende steder i Norge og i utlandet.



Etter åpningen har det vært to større byggeprosjekt og tilpasninger på USF. I 2004 ble USF-plassen bygget i et samarbeid mellom BOB, Bergen kommune og huseier Norwegian Preserving AS. På samme tid ble Visningsrommet og kulturhusets fasade ut mot USF-plassen utvidet og re-designet av arkitektene 3RW.
I 2012 holdt deler av scenedriften stengt fordi den største konsertsalen Røkeriet og deler av produksjons- pg publikumsokalene ble ombygget og oppradert. I mars 2013 åpnet USF for fullt igjen - nå med en skreddersydd scene tilrettelagt for forsterket musikk, øket publikumskapasitet og betydelig forbedrede publikumsfasiliteter. Sceneaktiviteten etter ombyggingen har mer enn doblet seg, noe som viser at det var et stort behov for en "ny" scene i Bergen.

USF er nå landets største, eldste og mest mangfoldige kulturhus og kulturelle næringsklynge. Uformelle undersøkelser har antydet en årlig omsetning på over kr. 100 000 000 samlet for alle virksomhetene i bygningen. Den videre verdiskapningen og samfunnsmessige betydningen er ikke kartlagt, men vi vet at synergieffektene som springer ut fra virksomhetene på USF og til områder som byutvikling, regional utvikling, samfunnsøkonomi og annen næringsvirksomhet er store.

Billedstripe 685 px



Artist in residence

USF har lang erfaring med drift av internasjonale gjestekunstnerordninger

I 2012 publiserte vi rapporten "Fagutvikling for gjestekunstnerordninger - en case studie", støttet av Hordaland fylkeskommunes KUP-prosjekt.

AIR BERGEN

Air BergenDen internasjonale gjestekunstnerordningen AIR Bergen (artist in residence) er et samarbeids
prosjekt med Bergen kommune. Siden 1999 har omlag 170 kunstnere hatt lange arbeidsopphold i Bergen, med bopel og arbeidsrom på USF Verftet. Hit kommer kunstnere fra alle verdensdeler med ulik kunstnerisk bakgrunn og uttrykk. Vi tar imot søknader fra billedkunstnere, kunsthåndverkere, fotografer, forfattere, regissører, komponister, dansere, lys- og lydkunstnere, teater- og performancekunstnere m.fl. Visuelle kunstnere fra hele verden, med unntak av Norden, kan søke. Forfattere, komponister og regissører fra Norden, med unntak av Norge, kan søke.

Bakgrunnen for AIR Bergen er å kanalisere internasjonale impulser til kunstmiljøet i Bergen og samtidig knytte kontakter med kunstmiljøer utenlands. De gjestende kunstnerne oppretter ofte gode sosiale og faglige kontakter i Bergen, og de fleste fagmiljøer her bidrar; Kunsthøyskolen, BEK, Prøverommet (BIT), Galleri 3.14, kunstnerkollektiver osv. Mange knytter sterke faglige og sosiale bånd og returnerer flere ganger for ulike kunstprosjekter. Kunstnere herfra blir også invitert ut i verden for å delta i samarbeid.

Se www.airbergen.com her.





Arena USF - byggeprosjekt

Våren 2013 åpnet Bergens nyeste og skreddersydde konsertsal for elektrisk forsterket musikk. Hele publikumsarealet på USF har fått en ansiktsløftning sammen med ombyggingsprosjektet i Røkeriet USF.

Ny konsertsal bygges - Røkeriet USFUSF Verftet igangsatte prosjektet Arena USF som tok for seg en ombygging av konsertsalen Røkeriet, samt oppgraderinger av fasiliteter for både publikum og artister. Den nye konsertsalen åpnet 6. mars 2013 og ligger an til å bli landets beste og mest attraktive scene for den rytmiske musikken.

Det startet med tanken om å forbedre Røkeriet USF som konsertlokale. Etter hvert ble det klart at dersom det rytmiske musikkmiljøet i Bergen og regionen faktisk skulle få den hovedscenen som pr. i dag mangler, så måtte det omfattende inngrep til. Det ble først gjennomført en analyse på hvordan Røkeriet kunne ombygges til en storsal for ca. 1200 mennesker, og hvordan en kunne oppnå ny intern logistikk, nye siderom som toaletter og garderober, brannsikkerhet, HMS og som også løser krav om å hindre lydgjennomgang til andre deler av huset.

Analysearbeidet om en større og bedre konsertsal, Nye Røkeriet, utviklet seg til forslag om mer gjennomgripende endringer av kulturhuset USF med nye fellesarealer og bedre logistikk, kalt Arena USF.

I dette arbeidet har en bredt sammensatt ressursgruppe m ed representanter for store deler av musikkmiljøet i Bergen deltatt: AKKS (organisasjon som rekrutterer, motiverer og synliggjør ungdom i musikkbransjen), Bergen Rockaktører (BRAK), Nattjazz, Bergen Jazzforum, Vestnorsk Jazzsenter, Bergen Live og USF.

Arena USF er et prosjekt som ikke kompromisser på løsninger, men som derimot har realisert en multiarena for musikk og scenekunst med morgendagens standard. Den nye storsalen, Nye Røkeriet, gir USF en storstue og en stor scene for rytmisk musikk. Samtidig har de skisserte ombyggingene gitt hele kunst- og scenehuset et attraktivt midtpunkt med mange nye bruksområder, ikke minst plass for publikum til å møtes før og etter arrangementer.

Arena USF har mottatt støtte fra Bergen kommune, Hordaland fylkeskommune og Kulturdepartementet.

Arena USF er en nødvendig videreføring og utvikling av kulturhuset som ble åpnet i 1993. I stedet for å bruke store ressurser på vedlikehold av dårlige og gamle installasjoner, fikk vi med dette grepet en gjennomgripende økning i standard, parallelt med at prosjektet løste situasjonen med manglende fasiliteter for artister og publikum.

Den omtalte løsningen har styrket rammevilkårene rundt formidling for publikum, arrangører og artister. Arena USF er den  institusjonelle redskapen for at eksisterende aktiviteter kan utvikle seg og nye kunstuttrykk kan gro fram. 

Se mer informasjon og byggeblogg på www.arenausf.no.

Røkeriet åpningskonsert 685x370


Bergen Designinkubator

Inkubatoren gir nyutdannede designere mulighet til å etablere seg med egen virksomhet i Bergen


Prosjektet er utviklet av Bergen Kommune, Kunsthøgskolen i Bergen og USF som samarbeider for å synliggjøre designkompetansen og styrke nyutdannede studenters mulighet til å etablere en næring og komme i kontakt med næringslivet i kommunen. Målene er at flere nyutdannete innen kulturbasert næring velger Bergen som base for sin virksomhet, og at flere av dem som velger å etablere seg innen dette feltet, lykkes med å skape en livskraftig virksomhet.

Designinkubatoren vil tilby inntil fem kandidater en arbeidsplass med infrastruktur, faglig oppfølging og kontakt til de kompetanser som er relevant for den enkelte. For en periode opp til to år kan kandidatene ha arbeidsplass i disse lokalene, til en sterkt redusert leie som dekker husleie, strøm, bredbånd, møbler og innredning.

Inkludert i prosjektet er et rammeverk av veiledning og kontakt med kompetanse en nyetablert vanligvis ikke så lett får tilgang til. Ved hjelp av de nærliggende designvirksomhetene på USF får deltakerne drahjelp til et stort, internasjonalt nettverk med kunnskap og visningsmuligheter. På USF Verftet finnes også et rikt miljø for film og andre kulturrelaterte næringer.

Inkubatoren er nydelig beliggende i "tårnet" til den gamle sardinfabrikken på Verftet - nå kulturhuset USF. Inkubatørene er i godt selskap. På USF har de tilgang til store mengder kreativt stimuli, med flere designere og mange kunstnere er i umiddelbar nærhet.
Inkubatoren ble offisielt åpnet den 28. august 2007.


Bergen Designinkubators nettside.


Nedlastbar logo og bilder