Møte

AKADEMIET CINEMATEKET: MØT REGISSØR HANNE MYREN

Hør filmanmelder Aksel Kielland intervjue regissøren i anledning premieren på spillefilmen Elsk meg

Cinemateket USF
Onsdag 30. april kl. 20.
Varighet ca. 45 minutter.
Dobbeltvisning med Jenter + Kontroll etterpå.

Hanne Myren har i løpet av de siste årene markert seg som en av de mest spennende filmskapere her i landet, med sin helt unike tilnærming til de menneskene hun portretterer i sine filmer. I mars hadde hun premiere på sin første spillefilm, Elsk meg, men Bergen Kino sa nei til å sette den opp. Cinemateket i Bergen er imidlertid sitt ansvar bevist, og gir deg ikke bare muligheten til å se filmen på det store lerret fem ganger frem mot 17. mai, men også å møte regissør Hanne Myren i samtale med Aksel Kielland på Cinemateket USF.

Hanne Myren er en av produksjonsselskapet Medieoperatørenes grunnleggere. Selskapet har lang erfaring med produksjon av kort- og dokumentarfilmer samt fjernsynsprogrammer. Hun har vært involvert i de fleste produksjonene til selskapet, primært som produsent, men også som regissør og klipper. Hennes første kinodokumentar som regissør, Jenter, vant Amanda for beste dokumentar og beste barne-og ungdomsfilm i 2007. Med novellefilmen Kontroll vant hun Terje Vigen-prisen under Kortfilmfestivalen i Grimstad i 2009 og ble nominert til Amada for beste kortfilm samme år. Elsk meg hennes første spillefilm.

Gjennom disse tre filmene har hun utviklet et filmspråk som plasserer seg mellom dokumentarog fiksjon. Ved å sette opp situasjonene for så å la skuespillerne improvisere frem dialogen, oppnår hun en helt egen nærhet og autensitet til karakterene – spesielt siden det både i Kontroll og Elsk meg er "ekte" kjærestepar som spiller hovedrollen som kjærestepar.

Elsk meg ville imidlertid ikke blitt realisert hadde det ikke vært for at Myren fikk et av fire såkalte VIP-stipend (Vekst I Prosjekt) fra Norsk Filminstitutt i 2010. Dette prosjektet er en satsing på regitalenter, og skal «støtte og inspirere til utvikling av filmens formspråk og fortelling, samt styrke den norske filmens mangfold og kunstneriske uttrykk». Myren brukte stipendet til å ferdigstille filmen, men også utvikle sin spesielle metode å lage film på.

Ved siden av drahjelp gjennom VIP-prosjektet har Elsk meg også fått offentlig produksjonsstøtte og lanseringsstøtte. Likevel sier Bergens eneste (fortsatt) kommunale kino med monopol for kommersiell kinodrift her i byen – og således den eneste reelle muligheten produsentene av filmen har til å tjene penger på filmen sin i Norges nest største by – nei til å sette den opp. Dette paradokset vil også bli tema når Aksel Kielland byr opp Hanne Myren til prat på Cinemateket USF 30. april.

Aksel Kielland er utdannet medieviter fra Universitetet i Bergen, og har en fortid i filmklubbevegelsen, som tidligere leder av Bergen filmklubb og forhenværende styremedlem i Tromsø Filmklubb og Norsk filmklubbforbund. Han har også arbeidet for Cinematet i Bergen og Bergen internasjonale filmfestival, og er en av arrangørene av foredragsserien Populærkulturell kompetanse på Cinemateket i Oslo. Han er bosatt i Oslo hvor han blant annet frilanser som filmanmelder i Bergens Tidende, tegneserie- og litteraturkritiker i Klassekampen og tv- og populærkulturkommentator i Morgenbladet.

olep/red.

Se omtale og visninger for ELSK MEG.

Se omtale og visninger for JENTER og KONTROLL


Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.