Film

FILM: THE FIREMEN'S BALL, MILOS FORMAN 1967

Horí, má panenko. Regi: Milos Forman, Tsjekkoslovakia, 1967. Manus: Milos Forman, Jaroslav Papousek og Ivan Passer, etter en novelle av Václav Sasek. Foto: Miroslav Ondrícek. Musikk: Karel Mares. Medv: Jan Vostrcil, Jofes Sebánek, Josef Valnoha, Josef Kolb, Frantisek Debelka m.fl. Tsjekkisk tale, engelske undertekster. DCP, farger, 1 t 13 min.

The Firemen's Ball
The Firemen's Ball er Milos Formans andre film. Den regnes av mange som en av filmhistoriens beste komedier. Genialt morsomt slapstick, grusom satire over menneskelig svakhet og autoritært byråkrati, absurd og svart, latterlig og surrealistisk. Et angrep på folk flest, sa både det nye, russiskinnsatte kommunistregimet som forbød filmen etter Praha-våren, og kapitalistprodusent Carlo Ponti, som trakk tilbake sin støtte til filmen. Det siste var i grunn heldig for Milos Forman. Grunnet Pontis kuvending var han i Paris for å redde filmen økonomisk da de sovjetiske tanksene inntok Praha i august 1968. Få år etter var han suksessrik amerikansk filmregissør.

Dette er filmen der alt som kan gå galt på de frivillige brannmennenes årlige ball, går galt - de motvillige og ikke så veldig vakre deltakerne i missekonkurransen, alle de stjålne lotterigevinstene og brannen som virkelig bryter ut. "En satire over kommunistisk byråkrati" var en grei tagline på filmen i 1968 selv om Forman selv mente noe annet. For The Firemen's Ball er også mye mer, den speiler kanskje først og fremst Formans anti-autoritære grunnholdning og hans nådeløse, men likevel vennligsinnede blikk på all menneskelig svakhet - en holdning han vel også klarte å ta med seg inn i sine feirede amerikanske filmer som Gjøkeredet, Hair og Amadeus. Likevel har han i USA ikke overgått sine to tsjekkoslovakiske mesterverk, En blondines kjærlighet og denne, som ble kalt Det brenner, min skjønne! da den gikk på kino i Norge.

Torsdagsfilmen/red.

Billetter selges ved inngangen like før visning

Kr 80 ordinær
Kr 40 medlem
Kr 100 medlemsskap i Cinemateket/Bergen Filmklubb

 

 

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.