Film

FILM: NORTH BY NORTHWEST, ALFRED HITCHCOCK 1959

North by Northwest. Regi: Alfred Hitchcock, USA, 1959. Manus: Ernest Lehman. Foto: Robert Burks. Musikk: Bernard Herrmann. Medv: Cary Grant, Eva Marie Saint, James Mason, Jessie Royce Landis m.fl. Engelsk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 2 t 16 min.

North by Northwest
Reklamemannen Roger O. Thornhill lever et behagelig liv som respektert fagmann og rutinert kvinnebedårer på Manhattan. Så trekkes plutselig teppet ut under ham og han faller hodestups ned i en salig røre av identitetsforvirring, forfølgelse og omfattende, tilsynelatende absurde sammensvergelser. Av uante grunner blir Thornhill forvekslet med en hemmelig agent og deretter jaget gjennom USA av både fiendtlige spioner og føderale myndigheter. Den eneste han har å forholde seg til er en mystisk og blendende vakker kvinne som han ikke føler seg trygg på.

North by Northwest hopper fra den ene minneverdige sekvensen til den neste i et heseblesende tempo, hvorav den mest berømte utvilsomt er Cary Grants kamp med et innpåslitent propellfly. I løpet av sine to timer og seksten minutter rekker filmen en tur innom alle Hitchcocks yndlingstemaer. Den formelig renner over av upålitelige kvinnfolk, falske identiteter og mystiske, skjulte nettverk. På tross av sine arketypiske personskildringer og utpreget håndverksmessige tilnærming til det å skape spenning, maktet Hitchcock gang på gang å lage filmer som satte nye standarder for spenningsfilmen. I dette tilfellet er det i stor grad regissørens tørre britiske humor, som han på forbilledlig vis greide å frakte nærmest uskadet over atlanteren, som løfter filmen opp på klassikernivå. Legg til Cary Grant, James Mason og Martin Landau i toppform og du har en film som tåler hvor mange gjensyn som helst.

Aksel Kielland/red.

Billetter selges ved inngangen like før visning

Kr 80 ordinær
Kr 40 medlem
Kr 100 medlemsskap i Cinemateket/Bergen Filmklubb

 

 

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.