Film

FILM: NASHVILLE - ROBERT ALTMANS MOSAIKK OVER AMERIKANSK LOW-BROW-KULTUR, 1975

Nashville er en gigantisk happening som er morsom, tragisk, underholdende, spektakulær og sjokkerende.

Nashville. Regi: Robert Altman, USA, 1975. Manus: Joan Tewkesbury. Foto: Paul Lohman. Musikk: Richard Baskin. Medv: Ned Beatty, Karen Black, Ronee Blakley, Keith Carradine, Lily Tomlin m.fl. Engelsk tale, utektet. DCP, farger, 2 t 41 min.

Filmen er intelligent underholdning og underholdende filmkunst; den består av skarp satire og mørk humor; den er en vel to og en halv times kaskade av detaljert vulgaritet, grådighet, fortapthet og undertrykt hysteri. Til sist er den også et stusselig, trist og ironisk festskrift til USAs vulgære mangel på røtter, tradisjoner og eleganse. En mer antiamerikansk Hollywood-film kan man bare håpe på noengang å få se.

For regissør Robert Altman er castingprosessen en av de viktigste delene av filmproduksjonen, og i Nashville har Altman latt skuespillerne skrive sine egne dialoger og fremføre egenkomponerte countrysanger. Bare slik, sier Altman, kan en skuespiller dra full nytte av sin bakgrunn og sine instinkter.

Nashville beskrives bedre som en mosaikk over amerikansk low-brow-kultur enn en tradisjonell filmfortelling. Altman sjonglerer skjebnene til 24 karakterer gjennom en helg i countryhovedstaden Nashville. Alle karakterene er på en eller annen måte knyttet til den underlige countryindustrien. Filmen vever karakterenes baner sammen på en springende måte, uten at de møter hverandre, eller bare for en kort stund, for så igjen å skilles. Slik er livet, ifølge Altman.

kaja/red.

Billetter selges ved inngangen før
visning.
Ordinær kr 80
Medlemspris kr 40
Medlemsskap i Cinemateket og
Filmklubben kr 100

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.