Film

NY RUSSISK FILM: ELENA, 2011

Elena. Regi: Andrei Zvyagintsev, Russland, 2011. Manus: Oleg Negin. Foto: Mikhail Krichman. Musikk: Philip Glass. Medv: Elena Lyadova, Nadezhda Markina, Aleksey Rozin, Andrey Smirnov m.fl. Russisk tale, norske undertekster. 35mm, farge, 1 t 49 min.

Elena
I moden alder har Elena gjort en økonomisk klassereise gjennom ekteskapet med velstående Vladimir. De to har vært gift i flere år, og selv om forholdet er basert like mye på fornuft som på følelser, trives de godt i hverandres selskap. Men når Elena nok en gang ber Vladimir om økonomisk hjelp til sin arbeidsledige sønn og familien hans, er Vladimir motvillig. Og når han gjør sin bortskjemte datter til enearving, forrykkes balansen i ekteskapet. Elena ser sønnens framtidsutsikter smuldre bort. Men hvor langt er hun villig til å gå for å hjelpe ham?

Etter sin oppsiktsvekkende debut med Tilbake (2003) viser regissør Andrej Zvjagintsev igjen storform som historieforteller, og ikke minst sitt unike visuelle talent. Elena er en fascinerende fortelling som stiller store moralske spørsmål samtidig som den er en subtil analyse av dagens Russland. Spenningen som preger filmen, drives framover av hovedpersonens dilemma og de valg hun tar.

Elena er også en karakterstudie hvor filmspråket er fremtredende. I nydelige, lange tagninger, ofte uten dialog og sparsomt akkompagnert av Philip Glass' originalmusikk, tegner Zvjagintsev og skuespiller Nadezhda Markina et nyansert portrett av en kvinne som verken er heltinne eller offer.

TIFF/red.

Billetter selges ved inngangen før filmen starter.
Kr 40 medlemmer
Kr 80 ordinær
Medlemsskap kan kjøpes for kr 100


 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.