Film

FILM: LIVETS TOG - MUSIKK GORAN BREGOVIC

Train de vie. Regi: Radu Mihaileanu, Frankrike/Belgia/Nederland/Romania, 1998. Manus: Radu Mihailean og Moni Ovadia. Foto: Yorgos Arvanitis og Laurent Dailland. Musikk: Goran Bregovic. Medv: Lionel Abelanski, Clément Harari, Michel Muller, Agathe de la Fontaine, Johan Leysen m.fl. Fransk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 1 t 42 min.

Livets tog
Livets tog forteller historien om en gruppe jøder på flukt fra en landsby i Øst-Europa. De har fått nyss om nazistenes utryddelsesprogram, og landsbytullingen vet råd: De kan skaffe et tog og deportere seg selv til frihet. Et helt tog blir innkjøpt, tyske uniformer sys, mat i store mengder tilberedes og det pugges tysk for å dempe den jiddische aksenten.

Livets tog fikk kritikerprisen under filmfestivalen i Venezia i 1998. Det er unektelig dristig å bruke komedien til å belyse en av menneskehetens mørkeste epoker, men filmen er som kjent ikke den eneste komedien som handler om Holocaust. Regissør Radu Mihaileanu ble på Sundance-festivalen spurt om å kommentere likhetene mellom Livets tog og Roberto Benignis Oscar-vinner Livet er herlig (1997). Mihaileanu kunne fortelle at han hadde sendt Livets tog-manuset til nettopp Roberto Benigni med tanke på å få ham til å spille hovedrollen. Til svar fikk han at Benigni dessverre var opptatt med andre prosjekter og ikke kunne ta rollen. Overraskelsen ble derfor stor da Mihaileanu ikke lenge etter fikk se Benignis nye film. Kopi, inspirasjon eller ingen av delene? Se filmen og døm selv.

Og hva med Bregovics musikk? Den er som vanlig mer fusjon enn imitasjon. Etter å ha satt musikk til et dusin spillefilmer før Livets tog, utvidet Bregovic nå sin musikalske fusjonsreise ved å ta til seg grunnprinsippene i den østeuropeiske, jødiske musikken i klezmer-tradisjonen.

red.

Billetter
kr 80 ordinær
kr 40 medlemmer
kr 100 medlemsskap
Selges ved inngangen

 

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.