Film

FILM: SHAKESPEARES SKJULTE SANNHET - HELAFTEN MED PETTER AMUNDSENS KONSPIRASJONSTEORI OM AT SHAKESPEARE IKKE SKREV SHAKESPEARE

Her er dokumentarfilmen om Petter Amundsens møysomme arbeid med å avdekke hvem som egentlig skrev Shakespeares litteratur. For det var ikke ham - eller var det det? Værsågod, konspirér!d

Shakespeares skjulte sannhet. Regi: Jørgen Friberg, Norge, 2012. Manus: Jørgen Friberg. Foto: Svend Even Hærra. Musikk: Xtreme Music. Medv: Robert Crumpton, Petter Amundsen m.fl. Engelsk og norsk tale, norske undertekster. DCP, farger, 1 t 40 min.

Shakespeares skjulte sannhet 
Var William Shakespeare bare en stråmann  for et hemmelig brorskap? Med Shakespeares skjulte sannhet beveger vi oss ut på konspirasjonsteorienes utrygge grunn, hvor lite synes å være forankret i det kjente og allment aksepterte. Petter Amundsen er den beherskede kirkeorganisten som er like ukuelig og standhaftig i sin overbevisning som vi strengt tatt forventer at han skal være, i hvert fall når han kommer opp med teorier som disse:

Gjennom koder lagt igjen i originaltrykket av  Shakespeares verker finner kryptograf og organist Petter Amundsen klare hint om at det ikke var Shakespeare, men snarere det hemmelige brorskapet Rosenkreuzerne som sto bak Shakespeares litteratur. Og ikke minst at Francis Bacon er en sentral figur i denne teorien. Sammen med Shakespeare-ekspert Robert Crumpton, som i utgangspunktet kommer til Norge for å knuse Petters teorier, forfølger de disse sporene via Stratford-on-Avon og St Albans og til en øy på Nova Scotia i Canada. Her antydes det at man ikke bare finner Shakespeares originalmanus i øyens underlige underjordiske konstruksjoner, men også jødedommens forsvunne skatter. Intet mindre, altså. Eller som skeptikeren Robert Crumpton etter hvert sier: "It's possible to have too much truth".

Denne historien høres kanskje kjent ut for mange, for det er ikke mer enn to og et halvt år siden NRK sendte en tv-serie i fire deler kalt "Shakespeares skjulte koder". Den samme Amundsen fikk da spredt sine teorier over tre og en halv time, og en debatt fulgte i kjølvannet. Slik det var mange som satt klistret til skjermen, var det nok også mange seere som ristet oppgitt på hodet over Amundsens tilsynelatende ville ideer. I årene som har gått siden da har Amundsen jobbet ufortrødent videre med saken, ikke minst med Oak Island i Canada og de trøblete eierforholdene der som gjør en eventuell utgraving vanskelig. Men at han kommer lenger enn han gjorde for et par år siden er sikkert.

Uavhengig om man henger seg på Amundsens tankesett eller ikke, så er det liten tvil om at filmen reiser noen interessante spørsmål som henger ved lenger enn de 100 minuttene filmen varer. Kan man finne ganske plausible sammenhenger i nær sagt hva som helst bare man søker lenge og hardt nok? Skal det bare en snedig sammensatt film til før vi er på gli og godtar slike sammenhenger? Og ikke minst, hva skjer nå?

Regissør Jørgen Friberg er til stede ved første visningen torsdag 19. april kl. 20:30.

sw/red.

Les omtale i Dagbladet her.

Billetter
kr 80 ordinær
kr 40 medlemspris
kr 100 medlemsskap

Billetter selges ved inngangen.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.