Film

FILM: FUGLANE - TARJEI VESAAS PÅ POLSK

Zywot Mateusza. Regi: Witold Leszczynski, Polen, 1968. Manus: Witold Leszczynski og Wojciech Solarz, etter en roman av Tarjei Vesaas. Foto: Andrzej Kostenkon. Musikk: Arcangelo Corelli. Medv: Franciszek Pieczka, Anna Milewska, Wirgiliusz Gryn m.fl. Polsk tale, norske undertekster. 35mm, s/hv, 1 t 20 min.

Fuglane
Med unntak av Knut Hamsun (og Gunnar Staalesen), er Tarjei Vesaas den norske forfatteren som er blitt filmatisert flest ganger. I alt er det laget sju langfilmer basert på Vesaas' romaner: Dei svarte hestane (1951), Fuglane (1968), Brannen (1973), Kimen (1974), Vårnatt (1976), Is-slottet (1987) og The Boy on the Galloping Horse (Polen 2006) - sistnevnte også basert på "Dei svare hestane". Ikke alle har vært like vellykkede, for Vesaas tar ofte opp tunge temaer som er vanskelige å formidle, slik som angst og språkløshet. Alvoret hos Vesaas er kanskje blitt for godt ivaretatt i de norske filmatiseringene. Den sterke vektleggingen av dramaet har ofte redusert karakterene til rene sjablonger av forknytt angst. Dette er en grov forenkling av Vesaas' litterære arbeider - det ligger alltid en spire til optimisme og humor i bunn. Det er her filmatiseringen av Fuglane står i særklasse, slik Henning Carlsens Sult (1966) er de andre Hamsun-filmatiseringene overlegen. Tarjei Vesaas var selv svært filminteressert og var i flere år styremedlem i Norsk Film. Han var svært begeistret for Leszczynskis filmatisering, og den ble da også Oscar-nominert som beste utenlandske film i 1968.

Fuglane er satt sammen som en episodisk film med et renskåret uttrykk. Mange sidemotiver har forsvunnet på veien fra bok til film, og filmen konsentrerer seg om kjerne-elementene i Vesaas' roman samtidig som den dikter videre både i bilder og dialog. Historien dreier seg om forholdet mellom søske¬nparet Mattis og Olga, som bor alene på et småbruk. Den men¬talt tilbakestående Mattis er matglad og lat, og duger dårlig som arbeidskar og bonde. Han er derfor fullstendig avhengig av Olga, som må ta seg av ham, og tjene til livets opphold for dem begge. Mattis har et usedvanlig rikt fantasiliv. Han ser tegn, symbo¬ler, lykke- og ulykkesvarsler overalt i naturen, og tar disse tegnene svært alvorlig, noe som setter Olga på mange tålmod¬ighets¬prøver. Livet på gården forandres imidlertid radikalt når den driftige tømmerhoggeren Jan slår seg ned hos dem.

Fuglane er femte film i serien "Vagant velger film", og vil bli introdusert av en fra deres redaksjon. Vagant er et bergensbasert tidsskrift for litteratur og kritikk, som orienterer om og diskuterer unge og etablerte, norske og utenlandske forfatterskap. Tidsskriftet vier også film og samtidskunst fyldig omtale.

red.

Billetter selges ved inngangen.

Kr 80 ordinær
Kr 40 medlem
Kr 100 medlemsskap

 

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.