Film

FILM: DIS - EN VELFORTJENT KULTKALKUN

Dis hadde premiere i februar 1995. Sjelden har vel et samlet norsk pressekorps vært mer unisont i å slakte en film. Men publikum både elsker og hater den. Kom og se!

Dis. Regi: Aune Sand, Norge, 1995. Manus: Aune Sand. Foto: Aune Sand og Einar Lund. Musikk: Jo Wang. Medv: Aune Sand, Siv Stubsveen, Einar Lund, Beate Halkjelsvik, Beate Charlotte Lunde og Charlotte Thiis Evensen. Norsk tale, utekstet. 35mm, farger, 1 t 9 min.

Dis
Dis hadde premiere i februar 1995. Sjelden har vel et samlet norsk pressekorps vært mer unisont i å slakte en film. Unge Herr Sand klarte å hisse opp og provosere norske filmanmeldere voldsomt, med sin lille film om kjærlighet. Men publikum? De storkoste seg. Riktignok holdt de på å le seg i hjel - ikke akkurat i henhold til Sands intensjon - men resultatet ble at mange så filmen flerfoldige ganger for lære seg replikkene utenat. Sånt kalles suksess - og det var det ikke mange norske filmskapere som hadde opplevd på en stund i 1995.

Sand fikk ikke et eneste øre i produksjonsstøtte av den norske staten. Alle kostnader garanterte Sand selv for. De fleste regningene ble betalt etter at filmen var ferdig innspilt, og - den gang en sjeldenhet i norsk film - begynte å tjene penger. Den genererte faktisk et overskudd.

Filmen bærer preg av å være innspilt med ekstremt lite penger. Den har relativt få klipp, ingen synkroniserte lydopptak, tilfeller av dårlig lyssetting, og mangler tidvis kontinuitet. Under innspillingen av New York-episoden besto hele teamet i utgangspunktet av to personer: Sand bak kamera og Einar Lund foran. Teamet fikk snart et tilskudd. Journalist Beate Charlotte Lunde, som kom til New York for å lage en reportasje om filmen, ble straks hyret til den kvinnelige hovedrollen i denne episoden.

Dis er faktisk ikke spesielt dårlig fotografert eller regissert. Det er manuskripets monolog - filmens voice-over - som filmanmelderne hater og publikum elsker. Annet kunne gitt flere journalistiske lovord, men færre lykkelige publikummere. Uansett er Dis et unikt fenomen i norsk filmhistorie, og en film absolutt alle bør ha sett.

olep

Billetter selges ved inngangen.
kr 80 ordinær
Kr 40 medlem
Kr 100 medlemsskap

 

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.