Film

FILM: ZIEGERUNDERWEISEN, SUZUKI SEIJUN, JAPAN 1980

Tsigoineruwaizen. Regi: Suzuki Seijun, Japan, 1980. Manus: Yôzô Tanaka, etter Hyakken Uchidas roman . Foto: Kazue Nagatsuka. Medv: Yoshio Harada, Naoko Otani, Toshiya Fujita, Michiyo Okusu m.fl. Japansk tale, engelske undertekster. 35mm, farger, 2 t 24 min.

Zigeunerweisen
Regissør Suzuki Seijun er vel i dag mest kjent for kultklassikere som Tokyo Drifter (1966) og Branded to Kill (1967), og at han ble sparket av filmstudioet Nikkatsu som anså disse filmene for "uforståelige". Dette tvang Suzuki til ti års uvirksomhet. Zigeunerweisen var hans retur til filmen, og er et virkelig overveldende mesterverk. Her blir han gjenforent med sin scenograf Takeo Kimura og filmen bugner av den lovpriste "Suzuki-estetikken". Likevel var den langt i fra noen retur til de kjærlige, fremmedgjorte yakuza-filmene fra gamle dager. I stedet fikk man den første installasjonen i Suzukis "Taishô-trilogi", som har sitt navn fra den japanske mellomkrigstiden, husket som demokratisk, dekadent og romantisk.

Filmen er mystisk, uforglemmelig, erotisk, melankolsk, forførende, teatralsk og estetisk slående. Den er også langt mer "uforståelig" enn hans siste filmer for Nikkatsu, der den beveger seg mellom virkelighet og fantasi, med en økende grad av avstikkere til det irrasjonelle og absurde. Suzuki øker bevisst mystikken ved å la Naoko Ôtani spille to roller, både som geishaen Koine og hustruen Sono, partnerne til den hedonistiske Nakasago. Hans gåtefulle vandringer og forhold blir fulgt av hans venn, den intellektuelle Aochi, som gradvis blir dratt inn i den merkelige, men forførende verden til Nakasago og hans kvinner.

Dick Stegewerns/CiO/red.

Kr 80 ordinær
Kr 40 medlem
Kr 100 medlemsskap

Billetter selges ved inngangen

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.