Film

FILM: JUHA, AKI KAURISMäKI FINLAND 1999

Juha. Regi: Aki Kaurismäki, Finland, 1999. Manus: Aki Kaurismäki, etter en roman av Juhani Aho. Foto: Timo Salminen. Musikk: Anssi Tikanmäki. Medv: Sakari Kuosmanen, Kati Outinen, André Wilms, Markku Peltola m.fl. Engelske mellomtekster, norske underekster. 35mm, s/hv, 1 t 17 min.

Juha
Stumfilmen Juha finner sted på den finske landsbygda, og gir oss et innblikk i samlivet til de fredsæle kåldyrkerne Juha og Marja. De fører en sorgløs eksistens i de finske skogene, "Happy as kids", som en tekstplakat informerer oss om. Men idyllen trues snart av den sleipe byfanten Shemeikka, som strander i landsbyen med sin stilrene cabriolet.

Urbanisten Shemeikka benytter muligheten til å forføre den vakre Marja mens den godtroende Juha reparerer kjøretøyet. Med Marja som lidenskapsobjekt aner vi en gryende konflikt mellom den enkle bonden og den trendy byboeren.

Aki Kaurismäki laget med Juha den fjerde og beste filmatiseringen av Juhani Ahos roman ved samme navn, et av finsk litteraturs største verk, skrevet i 1911. Handlingen er lagt til 1970-tallet, men trekker filmhistoriske linjer tilbake i tid gjennom et stumt svart-hvitt uttrykk. Dialogen kommer til uttrykk hovedsaklig gjennom karakterenes kroppsspråk, og forsterkes gjennom Anssi Tikanmäkis filmmusikk, som er en sentral faktor i utviklingen av historien.

Dette gjør Juha til en spesiell stumfilm, med et annerledes, mer samtidig uttrykk enn de klassiske stumfilmene fra filmhistoriens barndom. Den rendyrkede fortellingen spiller på den klassiske historien om kollisjonen mellom diametralt motsatte tankesett, og er strippet for unødvendige elementer som forstyrrer hovedkonflikten i fortellingen.

olep

Billetter selges ved inngangen
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlem
Kr 100 medlemsskap

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.