Film

FILM: CASABLANCA - HUMPHREY BOGART, IMGRID BERGMAN M.FL. USA 1942

Casablanca. Regi: Michael Curtiz, USA, 1942. Manus: Julius J. Epstein, Philip G. Epstein og Howard Koch. Foto: Arthur Edeson. Musikk: Max Steiner. Medv: Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Paul Henreid, Claude Rains, Conrad Veidt m.fl. Engelsk tale, utekstet. DCP, s/hv, 1 t 42 min.

Casablanca
Casablancas trekanthistorie mellom nattklubbeieren Rick, hans tidligere elskerinne Ilsa og hennes nåværende mann Viktor står som et av de absolutte høydepunktene fra drømmefabrikken i Hollywood.

Fortellingen om den umulige kjærligheten er for mange selve Kjærlighetshistorien. Musikken, intrigen, replikkene og ikke minst sluttscenen har vært med på å gjøre dette til en av tidenes desidert mest populære filmer, men ingenting var gitt på forhånd. Seks uker før innspillingen tok til hadde produksjonsselskapet Warner det meste på plass: en god regissør, dyktige fagfolk samt fortreffelige skuespillere. De manglet bare én ting - et manus. Det eneste som forelå var rettighetene til skuespillet "Everybody Goes to Rick's" av Murray Burnett og Joan Allison. Med utgangspunkt i dette ble manuset skrevet etter hvert som innspillingen skred frem, og medførte i god moderne såpeoperastil at ingen kjente den endelige handlingen.

Denne uvisshetsfølelsen smitter også over på filmens historie: Ville Rick og Ilsa være sterke nok til å ofre kjærligheten for Viktors posisjon i motstandssaken?

Interessant nok hadde krigen så stor effekt i Hollywood at Humphrey Bogart, kjent for sine roller som den mest kyniske av alle filmdetektiver, ble forvandlet til et patriotisk forbilde i sin fremstilling av Rick: en desillusjonert mann med en samling bitende replikker, men samtidig villig til å ofre sitt livs kjærlighet for en annen manns liv.

Casablanca er filmen som virkelig inneholder "alt" fra Hollywoods melodramatiske gullalder, og den ble i 1943 belønnet med de tre gjeveste Oscar-statuettene: beste film, beste regissør og beste manus. Så hva annet kan man si enn: "Play it, Sam!"

olep/red.

Billetter selges ved inngangen.
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlem
Kr 100 medlemsskap

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.