Film

FILM: TROLLMANNEN FRA OZ - EN HELT NØDVENDIG REFERANSEFILM FRA 1939

The Wizard of Oz. Regi: Victor Fleming, USA, 1939. Manus: Noel Langley, Florence Ryerson og Edgar Allan Woolf, etter en roman av L. Frank Baum. Foto: Harold Rossen. Musikk: Harold Arlen. Medv: Judy Garland, Frank Morgan, Ray Bolger, Bert Lahr, Jack Haley m.fl. Engelsk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 1 t 41 min.

Trollmannen fra Oz
For oss nordmenn er det ikke alltid like lett å skjønne hva Elton John synger om i "Goodbye Yellow Brick Road"", eller hva Cypher snakker om når han sender Keanu Reeves inn i the matrix med glosene: "Buckle your seat belt, Dorothy, because Kansas is going bye-bye"". Uten særlig kontrovers våger vi påstanden at ingen andre filmer i historien er referert til like ofte som Trollmannen fra Oz.

Det hele begynner i Kansas. Vemmelige Miss Gulch vil avlive Dorothys hund, Toto, fordi den gjentatte ganger har kommet seg inn i hagen hennes. Dorothy ønsker seg "somewhere over the rainbow", bort fra de voksnes urettferdige verden. Ønsket går i oppfyllelse i en drøm der hun og Toto blir tatt av en tornado og ført til det vakre eventyrlandet Oz. Men som vi alle vet, there's no place like home. Dermed begynner ferden hjemover, og på slep har Dorothy et fugleskremsel uten hjerne, en blikkmann uten hjerte, og en løve uten mot. Alle ønsker de seg det de mangler.

Det er med andre ord mye mer enn en fantastisk skjønn, Oscar-vinnende barnemusikal vi har med å gjøre. Det er en intertekstuell mastodont, og bent frem en nødvendighet for alle som vil forstå vitser og referanser i engelskspråklig musikk, litteratur og film. Opplevelsen kan sammenlignes med første gang du ble tvunget til å lese Peer Gynt, og plutselig skjønte hvem Bøygen var, hva det ville si "å være seg selv nok" og hvor alt løksnakket egentlig stammet fra.

red.

Billetter
Kr 80 ordinær
kr 40 medlem
kr 100 medlemsskap

Billetter selges ved inngangen

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.