Film

FILM: MANNEN PÅ TAKET, REGI BO WIDERBERG 1976

Mannen på taket. Regi: Bo Widerberg, Sverige, 1976. Manus: Bo Widerberg, basert på en roman av Maj Sjöwall og Per Wahlöo. Foto: Per Källberg. Musikk: Björn J:son Lind. Medv: Carl-Gustaf Lindstect, Sven Wollter, Thomas Hellberg, Håkan Serner, Ingvard Hirdwall m.fl. Svensk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 1t 50min.

MANNEN PÅ TAKET
En natt myrdes en politimann på et sykehus i Stockholm; mordet er usedvanlig groteskt og tilsynelatende utført med bajonett. Arbeidet med å nøste opp i den oppsiktsvekkende saken faller på den rutinerte politimannen Martin Beck, og sakte men sikkert avdekker han og hans kompanjonger forhold som kan tyde på at mordet på deres gamle kollega kanskje ikke var helt ufortjent.

Bo Widerbergs Mannen på taket er utvilsomt den beste filmatiseringen som noensinne er gjort av Maj Sjöwall og Per Wahlöös kritikerroste og herostratisk innflytelsesrike kriminalromaner om Martin Beck og hans kolleger. Filmen byr på 70-talls politiaction i beste French Connection-stil, og når sant skal sies overgår de avsluttende helikopterscenene alt vi finner i William Friedkins klassiker.

Sjöwall & Wahlöös bidrag til kriminallitteraturen bestod i å gjøre detektivens private liv til en sentral del av den virkelighet han var tvunget til å konfrontere. Detektiven var ikke lenger et eksentrisk geni eller en romantisk outsider, snarere var han en skikkelse av kjøtt og blod hvis privatliv var gjenstand for de samme korrumperende kreftene som preget samfunnet. Og mens senere Beck-filmatiseringer har vært unødig formelpregede, finner Widerberg i Mannen på taket den perfekte balansen mellom spenning, samfunnskritikk og sosial analyse.

AK

BILLETT KR 80
MEDLEMSBILLETT KR 40
MEDLEMSSKAP KR 100

BILLETTSALG I DØREN

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.