Film

FILM: DO THE RIGHT THING, SPIKE LEE 1989

Do the Right Thing. Regi: Spike Lee, USA, 1989. Manus: Spike Lee. Foto: Ernest Dickerson. Musikk: Bill Lee. Medv: Spike Lee, John Torturro, Richard Edson, Martin Lawrence, Danny Aiello m.fl. Engelsk tale, norkse undertekster. 35mm, farger, 2 t.

DO THE RIGHT THING
Det er sommer. Det er varmt om natten, det er varmt om dagen, det er varmt hele tida. I nabolaget Bed-Stuy i Brooklyn er heten uutholdelig og uavlatelig. Varmen får dagliglivet til å stoppe opp; både kropper og tanker beveger seg sakte. Heten tærer på innbyggerne, irritasjonen vokser og allerede betente situasjoner er i ferd med å tøyes til bristepunktet. Vi følger den svarte Mookie (spilt av regissøren selv) som arbeider som pizzabud for en italiensk pizzasjappe i et overveiende puertoricansk nabolag. Mookie kommer overens med alle, men ikke alle i nabolaget er - eller ønsker å være - like sosialt smidige. Og når Mookies venn Buggin' Out krever at pizzeriainnehaver Sal også henger opp bilder av noen svarte kjendiser på veggen, blir det starten på en krangel som truer med å rive det lille samfunnet i fillebiter.

Med tanke på filmene han har produsert de senere årene, er det på sett og vis underlig at så mange fortsatt regner Spike Lee for å høre til blant våre store nålevende regissører. Siden Clockers (1995) har både filmografien og enkeltfilmene hans vært ujevne, og det er i det hele tatt svært lite som har båret preg av å stamme fra en mesters hånd. Lees status blir dog med ett fullt forståelig når en setter seg ned og ser hans gjennombruddsfilm.

Do the Right Thing er kort og godt en av 80-tallets aller beste filmer. Den er morsom, den er underholdende og den er i besittelse av en kulhetsfaktor som er få kulturprodukter forunt. Men det som gjør den til en ikke bare bra, men også - tør vi si det - tidløs film, er dens beundringsverdig nyanserte behandling av etniske og kulturelle konflikter. Spike Lees Bed-Stuy er en verden hvor ulike grupper med vilt motstridende tradisjoner greier å leve side om side - men ikke uten at det går på selvrespekten løs. Balansen er ytterst skjør, det skal ikke mye til før det hele kollapser. Og når våpenhvilen først brytes og kartet tegnes opp på nytt, er ikke vennskapsbånd eller andre mellommenneskelige relasjoner nok til å bringe menneskene sammen.

AK

Billett kr 80
Medlemsbilett kr 40
Medlemsskap kr 100

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.