Film

FILM: MR. DEEDS GOES TO TOWN, FRANK CAPRA 1936

Frank Capras helter var ofte "den lille mannen" - såkalt "enkle sjeler" fra småbyen eller landsbygda. Og det er nettopp en slik mann vi finner i sentrum for tildragelsene i denne filmen, som var en av regissørens største triumfer. Den klassiske by-mot-land-konflikten rulles opp med den naive Longfellow Deeds som representant for det Sarah Palin insisterer på å calle "The Real America". Deeds er mest opptatt av småbyaktiviteter som å spille tuba i det lokale korpset, men arver plutselig en formue og flytter til storbyen for å søke lykken. Her blir han tilsynelatende et lett offer; en tufs som lar seg utnytte både av myndighetene, kultureliten og pressen. Men helt tapt bak en vogn er han ikke. Det ender med at tablolidavisens redaktør ser seg nødt til å plassere en undercoverreporter på ham som poserer som en jomfru i nød for å vinne hans tillit.

I en rosende anmeldelse av filmen skrev Graham Greene om Capra: "... a kinship with his audience, a sense of common life, a morality...". Frank Capra var en stor inspirasjon for mange senere regissører, og han leverte en gullrekke av komedier i førkrigsårene. Den kvinnelige revolverjournalisten som lurer en godtroende bygdegutt er bare ett element fra Capras filmer som Coen-brødrene med bravur stjal til sin supre screwballpastisj Det store spranget (1994).

NFI/red.

Mr. Deeds Goes to Town. Regi: Frank Capra, USA, 1936. Manus: Robert Riskin og Clarence Budington Kelland. Foto: Joseph Walker. Musikk: Howard Jackson. Medv: Gary Cooper, Jean Arthur, George Bancroft, Lionel Stander, Douglass Dumbrille m.fl. Engelsk tale, utekstet. DCP, s/hv, 1 t 55 min.

BILLETT KR 80.
MEDLEMSBILLETT KR 40.
MEDLEMSSKAP KR 100.

 

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.