Film

FILM: TIL SISTE ÅNDEDRAG, JEAN-LUC GODARD 1960

Til siste åndedrag er milepælen som ga sekstitallspublikummet en kraftig bakoversveis med sin ultra-hipphet, amoral og hyperaktivitet. Her er filmingen like rastløs som hovedpersonen og fortellestrukturen like frynsete som hans rulleblad. Michel er en småkriminell Humphrey Bogart-kopist i Paris som treffer avisselgersen Patricia. To personligheter det er vanskelig å like og enda vanskeligere ikke å bli glad i, der de roter rundt, oppslukt i hver sine verdener, mens de prøver å flette et slags kjærlighetsbånd seg i mellom.

Skutt med håndholdt kamera i naturlig lys, gir filmen også den rå dokumentariske følelsen man finner i klassikere fra den italienske neorealismen. Samtidig ville den visuelle stilen gitt Godard en solid omgang med spanskrøret på de fleste filmskoler rundt om i verden. Her finner man åpenbare "feil" som aksebrudd, springklipp og kameraristing, hvis effekt er at det oppstår brudd i flyten og kontinuiteten i fortellingen. Godard minner oss dermed hele tiden på at det vi ser er en filmet og redigert utgave av virkeligheten, og fremstiller dermed ikke seg selv som en forvalter av den kliss nakne virkelighet.

Godard har også drapert filmen med allusjoner og referanser både til andre filmer og til annen, først og fremst amerikansk, populærkultur. Usjenert blandes henvisninger til populærkulturelle ikoner som Humphrey Bogart og Thunderbird Coupe 1956-modell med anerkjente kunstneriske størrelser som Pablo Picasso, William Faulkner og Dylan Thomas.

red/olep

À bout de Souffle. Regi: Jean-Luc Godard, Frankrike, 1960. Manus: Jean-Luc Godard og François Truffaut. Foto: Raoul Coutard. Musikk: Martial Solal. Medv: Jean-Paul Belmondo, Jean Seberg, Daniel Boulanger, Jean-Pierre Melville, Jean-Luc Godard m.fl. Utleie: NFK. 35mm, s/hv, 1 t 30 min.

BILLETT KR 80.
MEDLEMSBILLETT KR 40.
MEDLEMSSKAP KR. 100.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.