Film

FILM: BLADE RUNNER - DIRECTORS CUT, RIDLEY SCOTT 1982/92

DEN ULTIMATE CYPERPUNKFILMEN

I Los angeles anno 2019 blir den pensjonerte etterforskeren Rick Deckard kalt tilbake til tjenesten da en gjeng med replikanter (roboter) under ledelse av replikanten Roy Batty kaprer et romskip og returnerer til jorden. Målet med aksjonen er å ta livet av Eldon Tyrell, lederen for selskapet som produserer robotene. Robotene ønsker å få slutt på slavetilværelsen i rom-koloniene.

I 1992 kom Ridley Scotts Director's cut-versjon av filmen med en rekke justeringer i forhold til 1982-versjonen, hvor blant annet voiceoveren er fjernet og slutten er kraftig omarbeidet. Hvilken versjon som er den beste er fremdeles gjenstand for heftig diskusjon. Det som i alle fall er hevet over tvil er at Blade Runner først og fremst har vært stilmessig epokegjørende. Filmen er kjent for sin estetikk som har blitt kopiert i en rekke filmer. Los Angeles fremstår her som et metropolis bestående av storslagent utsmykkede skyskrapere, som tilbyr en tilværelse i skyene for de privilegerte. På gatenivå råder et kaos av postmodernistisk søppelkultur, forurensing, trafikk og støyende reklame.

Blade Runner bygger på en roman av Phillip K. Dick, av mange ansett som en av cyberpunkens gudfedre. Forholdet mellom menneske og maskin og individet i det gjennomteknologiserte og gjennomkommersialiserte samfunnet er fremtredende også i Dicks forfatterskap.

olep/red.

Blade Runner – The Director’s Cut. Regi: Ridley Scott, USA, 1982/92. Manus: Phillip K. Dick, Hampton Fancher og David Peoples. Foto: Jordan Cronenweth. Musikk: Vangelis. Medv: Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young, Edward James Olmos, M. Emmet Walsh m.fl. Utleie: NB. Engelsk tale, norske undertekster. 35 mm, farger, 1 t 57 min.

Billett kr 80.
Medlemsbillett kr 40.
Medlemskap kr 100.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.