Film

FILM: ELEFANTMANNEN, REGI DAVID LYNCH 1980

Elefantmannen er basert på den britiske legen Sir Frederick Treves' nedtegnelser om den sterkt deformerte John Merrick (1873-1900), som led av den sjeldne sykdommen neurofibromatose, og som ble omtalt som den mest frastøtende mann som noensinne hadde levd. Merrick fristet en tarvelig tilværelse som vanskapning i Victoria-tidens London. Han ble overtalt av en omreisende showmann til å reise England rundt og vise fram kroppen sin på freakshow. Merricks partner "the Silver King" forsvant snart med alt de hadde tjent sammen. Redningen ble Dr. Treves, som tidligere hadde undersøkt Merrick. Hans mer humane utnyttelse gjorde Merrick til en kjendis i det britiske aristokratiet før han som 27-åring døde i et privat rom på Royal London Hospital.

Innledningsvis opptrer John Merrick bare i skyggen. Uten å kjenne hans ytre, fanges vi av mannens personlighet. Når vi omsider får se det deformerte ansiktet hans, blir sjokket blandet med sympati. Selv før Merrick begynner sine samtaler med legen Treves, deklamerer poesi og slik avslører sin romantiske sensibilitet, har vi blitt hans forsvarere. Den eneste redselen vi opplever er den vi føler på vegne av Merrick.

olep/red.

The Elephant Man. Regi: David Lynch, USA, 1980. Manus: David Lynch, Cristopher De Vore og Eric Bergren basert på litterære forelegg av sir Frederick Treves og Ashley Montagu. Foto: Freddie Francis. Musikk: John Morris. Medv: Anthony Hopkins, John Hurt, Anne Bancroft, John Gielgud, Wendy Hiller m.fl. Engelsk tale, norske undertekster. 35mm, s/hv, 2 t 5 min.


Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.