Film

FILM: LIDENSKAPENS VINGER, REGI WIM WENDERS 1987

Lyden av en melankolsk cello følger fortekstene. De første bildene viser himmelen over Berlin, et øye, for så å fange inn byen slik en engel ser den, ovenfra og i sort/hvitt. Et øyeblikk bæres celloens tema av en harpe. På gaten strever de voksne videre, men barna stanser opp. Fulle av undring kikker de opp mot toppen av Gednächtniskirche (Minnenes kirke), der de ser en engel som kikker ned på byen.

Med Lidenskapens vinger brøt Wim Wenders med den konflikten som til da var styrende i det meste av hans filmskapning: å være tysk, men å vokse opp i en kultur hvor det var mer naturlig å identifisere seg med amerikansk kultur og rockemusikk. Wenders hadde tilbrakt mange år i USA, men vendte tilbake til Tyskland for å ta et oppgjør med sin egen kulturelle bakgrunn. Tilbake i Berlin følte han seg som en fremmed, som barnet som så verden med åpne og forundrete øyne. Det var da han bestemte seg for å lage en film om himmelen over Berlin. Det er ikke tilfeldig at han begynner med bilder av Gednächtniskirche, kirken som en gang var et monument over Berlin som kulturell hovedstad. I 1987 en utbombet ruin i det kapitalistiske Vest-Berlin - et minnesmerke over et folks tapte uskyld. Sårene lå der åpne og blottstilte, en mur gikk tvers igjennom byen og denne kirkeruinen til dennes ære. Wenders ønsket å lage et portrett av 1980-tallets Berlin, et portrett som ikke var mulig å tegne uten å forholde seg til byens sår. Dermed måtte dette også bli en film om byens historie.

Tekst: olep/red.

Der Himmel über Berlin. Regi: Wim Wenders, Vest-Tyskland/Frankrike, 1987. Manus: Wim Wenders. Foto: Henri Alekan. Musikk: Jürgen Knieper. Medv: Bruno Ganz, Solveig Dommartin, Otto Sander, Curt Bois, Peter Falk m.fl. Tysk tale, norske undertekster. 35mm, s/hv og farger, 2 t 8 min.

 

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.