Film

FILM: BARNET, REGI LUC OG JEAN PIERRE DARDENNE 2005

Bruno er en retningsløs småsvindler i evig pengemangel. Ikke akkurat den perfekte kombinasjonen for å bli en ansvarsfull forelder. Sammen med kjæresten Sonia har han fått en liten baby. Vi følger den unge faren i sin jakt etter raske penger. Det er sannelig et sabla mas, og hadde Bruno brukt en femtedel av denne energien på å få seg en vanlig jobb, ville han sannsynligvis ikke hatt et eneste økonomisk problem. Dessuten har hans fikse ideer en tendens til å være lite gjennomtenkte hva konsekvenser angår, noe som stadig leder ham inn i vanskeligheter. Hvordan skal han klare å ta ansvar for sin lille sønn, når han ikke klarer å ta ansvar for seg selv engang?

Regien og det estetiske uttrykket i filmen følger tematikken. Bildene er like mørke og skitne som hovedpersonens valg og fremtidsutsikter. Her er ingen unødig staffasje, og heller ingen forsøk på å forklare protagonistens kortsiktighet. Barnet er en autentisk og hjerteskjærende historie om en ung mann på kollisjonskurs med verden.

Dardenne-brødrene er kjent for sine kompromissløse og hyperrealistiske skildringer av mennesker i nedre sjikt av samfunnet. Men i motsetning til så mange andre filmskapere som prøver å skildre lavere klasser, er det aldri gjort med overbærenhet eller nedlatenhet. Rollefigurene i Gullpalme-vinneren Barnet har flerfoldige feil, men de er likevel aldri svake ofre. De har stolthet, livskraft og vilje, selv om det ikke alltid får så konstruktive utslag.

Tekst: BIFF/red.

L'enfant. Regi: Jean-Pierre og Luc Dardenne, Frankrike/Belgia, 2005. Manus: Jean-Pierre Dardenne. Foto: Alain Marcoen. Medv: Jeremie Renier, Deborah Francois, Jeremie Segard, Stéphane Bissot, Olivier Gourmet m.fl. Fransk tale, engelske undertekster. 35mm, farger, 1 t 35 min


Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.