Film

FILM: WERCKMEISTER HARMONIAK, regi Bela Tarr 2000

Den arketypiske Tarr-filmen

Werckmeistér harmóniák. Regi: Bela Tarr, Ungarn, 2000. Manus: Lázló Krasznahorkai og Béla Tarr. Foto: Gabór Medvigy, Miklós Gurbán, Emil Novák m.fl. Musikk: Mihály Vig. Medv: Lars Rudolph, Peter Fitz, Hanna Schygulla, János Derszi, Djoko Rosic, Tamás Wichman m.fl. Ungarsk tale, engelske undertekster. 35mm, s/hv, 2 t 25 min.

Dersom man bare skal se en film av Bela Tarr og virkelig få et inntrykk av hans egenartede stil, hans menneskesyn og metafysiske undringer, så er Werckmeistér harmóniák filmen. Vi har her de lange, komplekse tagningene, de sjokkerende visuelle løsningene og menneskets ufattelige dårskap. Nytt i forhold til hans andre filmer er at han introduserer kunstneren, den gode, den som får rollen som den hellige dåre. Den som speiler de andres feil og mangler.

Småbyen får besøk av et omreisende freakshow med to attraksjoner - en enorm utstoppet hval og en liten prins. Ryktene løper som ild i byen, prinsen har overnaturlige evner og kommer med et budskap. Hva dette er strides det om. Er det et varsel om verdens undergang eller skal han befri dem fra håpløsheten som ligger tykt over byens befolkning? Noen ser muligheten i den frykt og uro som piskes opp, andre går i dekning.

"The Melankoly of Resistance" heter Laszlo Kransznahorkais bok som filmen er basert på. Svært omarbeidet av forfatteren selv og regissøren, er det blitt et helt eget verk. Noen av de mest slående og vesentligste scener er bare mindre elementer i Kransznahorkais bok. Et fantastisk godt eksempel på hvordan en roman med sin helt unike stil kan oversettes til en annen kunstart, med en like egenartet, men totalt forskjellig stil og fortsatt ha kjernen i behold. Som alle Bela Tarrs filmer er det ikke poenget her å følge en lineært fortalt historie, men gjennom å utforske enkeltskjebner si noe om en større helhet.

Kjell Runar Jensen (CiO)

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.