Film

Film: Piano. Regi: Jane Campion, Australia, 1992

Piano Med Piano slo den new zealandske regissøren Jane Campion for alvor gjennom på den internasjonale arenaen, og vant som første kvinnelige regissør Gullpalmen for beste film i Cannes i 1993. Piano er historien om Ada, en stum skotsk kvinne som på slutten av 1800-tallet kommer til New Zealand sammen med sin datter og sitt elskede piano, for å gifte seg med Stewart, en kinnskjegget bonde hun aldri har sett. Da han nekter å frakte hennes piano til gården, inngår hun en avtale med en analfabet, en tatovert nabo som har valgt å leve som maori. Ved å gi ham pianotimer kan hun kjøpe tilbake pianoet sitt tangent for tangent. Det er noe tungt og sugende over rytmen i Piano, som om man selv skulle føle tyngden av å forsøke å løfte på og flytte et piano. Men tyngde kan også inngi en følelse av substans. Og det er dette Jane Campion først og fremst har lykkes med i sin usedvanlig vakre og fargemettede film om kjærlighetens lumske kår. Jane Campion er opptatt av forholdet mellom ikke-verbal kommunikasjon, seksualitet og kjærlighet. Adas selvvalgte stumhet tvinger oss til å stille spørsmål ved det verbale språkets muligheter og begrensninger. Pianostykkene blir en erstatning for Adas stemme; for eksempel må tonen formidle de følelser hun nærer for George under pianotimene. Michael Nymans musikk er derfor av vital betydning for filmen. red.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.