Film

FILM: Ashes of time Redux (Wong Kar-Wai Double bill)

Tilsynelatende en martial-arts film, men mye mer enn det: forbløffende fotografisk vakkert om liv, lengsel og kjærlighet.

Vises tirsdag 17. sept. kl. 19.00 // onsdag 18. sept. kl. 21.00
Double bill tilbud: 
Se både Ashes of time og Chungking Express for kr 120 / 60.
Ordinære priser for enkeltvisninger: Kr 80 / 40
Billettsalg ved inngangen like før visning.

Møtet med Redux var som å motta en fullstendig uventet gave fra himmelen. Med sitt kompliserte, dunkle og fragmenterte narrativ peker den fram mot, og tar sin naturlige plass ved siden av, senere mesterverk som In the Mood for Love (2000) og spesielt 2046 (2004).

Fotografisk er filmen helt forbløffende og nyskapende – den later til å utspille seg i en feberaktig parallell virkelighet. Aldri har trærne vært så grønne, sanden så gul (eller oransje!) og himmelen så blå. Kamelene virker mer som fabeldyr og en innsjø blir som en portal til en magisk dimensjon. Andre ville ha dvelt ved slike sanseløst vakre og fantasieggende bilder, men Wong og fotograf Christopher Doyle bare drysser dem ubesværet ut av ermene og lar dem blafre mykt forbi.

For som Tarkovskij i sine beste øyeblikk gjør Wong melankoli og bittersøthet nærmest til et nytelsesmiddel. Selv om dette i utgangspunktet er en martial arts-film kretser han tematisk rundt lengsel og uforløst kjærlighet, som her kulminerer i en scene hvor en avkreftet, men uendelig verdig Maggie Cheung ser utover havet akkompagnert av en filosoferende billedmontasje.

Tatt replikk for replikk, bilde for bilde, kan Wongs betraktninger om livet og kjærligheten høres banale ut, men filmens verdi ligger i den kumulative effekten som etter hvert bygges opp gjennom de talløse variasjonene over det samme temaet – og ikke minst artisteriet, elegansen, oppfinnsomheten og følelsen det hele er gjort med. Deri ligger jo hele forskjellen.

Dag Sødtholdt/CiO/red.

Dung che sai duk redux. Regi og manus: Wong Kar-wai, etter Louis Chas roman «Ørnen skyter helter». Hongkong/Kina 2008. Foto: Christopher Doyle. Musikk: Frankie Chan. Medv.: Jacky Cheung, Leslie Cheung, Maggie Cheung, Tony Leung Chiu Wai, Tony Leung Ka Fai  m.fl. Utleie: Arthaus. Mandarin og kantonesisk tale, engelske undertekster. 35mm, farger, 1 t 33 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.