Film

It's A Wonderful Life, Frank Capra, USA 1946

It’s a Wonderful Life Det er igjen tid for å rote frem tradisjonsgenene, finne frem de klassiske følelsene av barnlige forventninger og lekelyst samt den engelaktige godheten. Ta med deg marsipanen og mandarinene ned på Verftet og inn i kinomørket. Det blir nemlig ingen jul uten den udødelige juleklassikeren It’s a Wonderful Life, filmen som om mulig bare blir bedre og bedre for hvert år. George Bailey er helten i den idylliske småbyen Bedford Falls. Hele livet sitt har han jobbet og slitt for at venner og familie skal få mulighet til å forfølge sine drømmer. Hans egne drømmer har alltid måtte vike. Man er da tross alt helt. Bailey er en typisk Capra-figur. Han er gjennomsnittsamerikaneren: hederlig, prinsippfast og modig, bosatt i en harmonisk småby. Nå når firmaet hans er på randen av konkurs synes han ikke at livet er verdt å leve lenger og ønsker å begå selvmord. Clarence, en engel ute på prøve for å gjøre seg fortjent til å få vinger, blir sendt ned til jorden for å hjelpe ham. George skal få en siste sjanse til å se hvordan byen hans kommer til å bli om han forsvinner. Det er ikke noe vakkert syn. Den slemme forretningsmannen Potter har tatt over styringen, og har døpt byen om til Pottersville, som nå er blitt et sted hvor fordervelsen råder. Capras filmer er ofte blitt kritisert for manglende nyanse i konfliktene og altfor stereotype karakterer. Filmene blir ofte stemplet som sentimentale, publikumsfriende og politisk naive. Kritikken er ikke helt uberettiget, men hans dyktighet som regissør kan ikke betviles. Han regnes for å være mannen som gav den amerikanske filmen sin stemme, noe man ikke skal kimse av. Capra var en dyktig skuespillerinstruktør. Han hadde stor forståelse for dialogens betydning, var viden kjent for sin komplekse scenografi, samt sin fortellermessige økonomi og energi. It’s a Wonderful Life er overraskende usentimental, universell og klok. Den fremhever verdier som menneskelighet og nestekjærlighet fremfor kapitalistisk grådighet og umoral. På et seminar med filmstudenter på slutten av 1970-tallet fikk Capra spørsmålet om det fremdeles går an å lage filmer om de samme verdiene og ideene som finnes i hans filmer, hvorpå han svarte: "Well, if there isn’t we might as well give up". God Jul!
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.