Film

The Man who fell to Earth - David Bowie

Ett av høydepunktene fra 70-tallets science fiction-filmer, og David Bowies gjennombrudd som filmskuespiller.

Regi: Nicolas Roeg. Storbritannia 1976. Engelske tale, utekstet. Utleie: Nasjonalbiblioteket. 35mm.

Filmen er basert på en roman av Walter Tevis. En fremmed kommer til jorden fra en planet rammet av tørke. Hans oppgave er å bringe de overlevende til jorden, og siden redde menneskeheten fra gjøre de samme feil som deres folk gjorde.

Regissør Nicolas Roeg har gjort relativt store endringer i Tevis sitt litterære forelegg. Den ytre handlingen er tonet ned og blitt mer utydelig. I stedet legger Roeg vekt på skildring av psykologiske forhold, ikke minst hovedpersonen Newtons gradvise personlighetsendring.

Allerede fra første bilde preges The Man who Fell to Earth av en mørk stemning av kulturell oppløsning og forfall. Newton er tydelig på kollisjonskurs med den verden han har havnet i. I begynnelsen arbeider han intenst med de livsviktige oppgavene han skal løse. Gradvis og motvillig dras han inn i det jordiske liv og henfaller til slutt i en slags handlingslammelse når han forstår at han ikke vil lykkes. Samtidig ser Newton tydligere og tydligere de samme feilgrepene og det samme forfallet som på sin egen planet. Utviklingen er sannsynligvis kommet for langt til at sivilisasjonen kan reddes.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.