Film

Film: Liberation Day - Laibach i Nord-Korea

Vi går bak i kulissene til en nærmest surrealistisk konsert som en ikke skulle tro kunne finne sted. Laibach er bandet, og i salen venter 1500 nord-koreanere som aldri har blitt eksponert for vestlig, alternativ rock.

I 2015 er den politiske situasjonen på den koreanske halvøya anspent mellom nord og sør. Mens det rigges propagandahøyttalere langs grensen som deler landet, rigges det til konsert i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang, med det kontroversielle bandet Laibach. Bandet er kjent for sin industrirock, sine uniformer og symboler, og for sin lek med totalitær estetikk. I salen venter 1500 nord-koreanere som aldri har blitt eksponert for vestlig, alternativ rock.

FREDAG 2. FEB:
Etter filmen blir det en samtale mellom filmskaper Morten Traavik og forfatter/BAs kultursjef, Ørjan Nilsson.

Om Regissøren, Morten Traavik
Morten Traavik (f. 1971) er en norsk multikunstner, kjent for omdiskuterte iscenesettelser som «Miss Landmine» (2008-9), «Pimp My Aid Worker» (2010). Han har gjennomført for en rekke samarbeidsprosjekter med nord-koreanske kunstnere og kulturmyndigheter. Det vakte oppsikt da Morten Traavik i 2015 sto bak den første vestlige rockekonserten i Nord-Korea. At valget falt på det eks-jugoslaviske kult-bandet Laibach, førte til ytterligere debatt. At prosjektet i det hele tatt lot seg gjennomføre, mener Traavik selv skyldes at regimet har en grunnleggende tillit til han. I filmen får vi et innblikk i samarbeidet med nordkoreanerne før konserten, og Traavik må forhandle med regimets sensurmyndigheter om hver minste lille detalj.

Om Ørjan Nilsson
Ørjan Nilsson er forfatter og kultursjef i Bergensavisen. I 2014 debuterte han med boken om Kings of Convenience-albumet «Quiet Is the New Loud». Høsten 2017 kom bok nummer to, «Tårer fra en stein», om og med a-has Pål Waaktaar Savoy. «Tårer fra en stein» er også oversatt til tysk og slippes der i februar 2018.

Liberation Day. Regi: Morten Traavik og Ugis Olte. Latvia/Norge/Slovenia 2016. Engelsk/ulike språk, engelske undertekster. DCP, 1 t 40min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.