Kunst

Utstilling: Tora Endestad Bjørkheim - Flat Factory Study Sample

Velkommen til åpning av utstillingen FLAT FACTORY STUDY SAMPLE fredag 1. september kl 19 i Visningsrommet USF.

Working out of considerations of modular structures as a way of studying abstract functionality, FLAT FACTORY STUDY SAMPLE looks to let designed facades, both domestic and otherwise, speak, not in order to accept wholesale what they say but to listen to the echoes they produce, to imagine what exists as the conditions of being "immaculate on the outside, organised on the inside." Minding the more than obvious function of those things we today know as modern and minimal, such facades often operate in situations that "stage experience," this experience being camouflaged into the everyday; self-consistent, personal display—our desires totally obscuring their desires. As function and image they offer texture—a blur of surface and depth—a weave flattened through use, through touch. What is this sheen, this oily surface, this immaculate concept? Smoothness is perhaps just a lack of resolution, of resolve—glimmer is texture, is structure. Domestic environments and environments invoking domesticity are sites in which the ambient and transparent functioning of designed surfaces and things are most apparent, their seeming textural exemplarity producing a reverence in which our further study might be that of listening for echoes.
-----

Tora Endestad Bjørkheim (f. 1986) har BA og MA fra Kunst- og Designhøgskolen i Bergen med spesialisering ved fagområde tekstil. Sammen med Johnny Herbert stiftet hun i 2014 avispublikasjonen Grafters' Quarterly som til nå har kommet ut i fire utgaver. Hun har stilt ut på Kunstnerforbundet, Entrée, KODE, Nasjonalmuseet, m.m, og deltatt på blant annet Bergen Assembly 2016 som del av prosjektet Partisan Café i regi av freethought.

-----

Åpningstider:
tirsdag - fredag kl. 12 - 18
lørdag - søndag kl. 12 - 16
mandag lukket
Siste visningsdag: søndag 10. september.

-----

Tekst: Johnny Herbert


Kunstnerens nettsted www.torabjorkheim.com

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.