Foredrag

Akademiet Cinemateket: Dick Stegewerns om Mikio Naruse

Foredrag om hvorfor Mikio Naruse fortjener en plass blant de fire store i japansk filmhistorie

Mikio Naruse døde i 1969, og fikk aldri opplevd den noe forsinkete oppmerksomheten rundt hans filmer som kom i form av retrospektiver på filmfestivalene i Locarno i 1983 og San Sebastian i 1998, ei heller en serie filmer som turnerte noen av verdens hovedsteder 100 år etter hans fødsel i 2005. Nå er tiden kommet for en oppreisning også hos det norske pulikum. Denne høsten blir et utvalg av hans sentrale titler vist på Cinematekene i Bergen, Oslo og Trondheim.

Selv om Mikio Naruse ofte blir betegnet som en av de fire store regissørene i japansk film, og mesterverket fra 1955, Floating Clouds nesten alltid er med på lister over tidenes ti beste japanske filmer, er dessverre hans verk alt for lite vist. Det gjør Cinematekene i Bergen, Oslo og Trondheim noe med denne høsten.

Dick Stegewerns er førsteamanuensis ved institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo og gjesteforeleser ved Universitetene i Kyoto og Osaka Sangyo i Japan. Han har spesialisert seg i den intellektuelle og politiske historien i dagens Japan og i japansk filmhistorie. Han er også delaktig i programmeringen av Rotterdam internasjonale filmfestival og har organisert høstens retrospektive program om den japanske filmskaperen Mikio Naruse.

I 2010 besøkte han Cinemateket i Bergen med en forelesning om den japanske regissøren Kiju Yoshida, og i 2012 var han her med et program om filmstudioet Art Theather Guild.

Mikio Naruse-presentasjonen er støttet av Japan Foundation og Japans ambassade i Norge.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.