Film

Microbe & Gasoline

Månedens film i september: En varm, småabsurd og humoristisk oppvekstskildring/roadmovie.

Michel Gondry er den hyperkreative franskmannen som tidligere har gitt oss filmer som blant andre Evig solskinn i et plettfritt sinn (2004) og Be Kind Rewind (2008) samt en imponerende rekke musikkvideoer for band og artister som Björk, The White Stripes, Daft Punk og Queens of the Stone Age. Dette er hans foreløpig siste film, og Microbe & Gasoline er kanskje det mest sjarmerende Gondry har skapt så langt – en varm, småabsurd og humoristisk oppvekstskildring/roadmovie.

Daniel er plaget av tvil, har en gudbenådet trang til å tegne og male (alt fra lokale pønkere til erotiske fantasier), langt hår, to brødre, en frustrert mor og så godt som ingen venner. Han er liten av vekst og har derfor fått tilnavnet Microbe. En dag får han konkurranse i rollen som klassens outsider når de får en ny elev. Théo er et mekanisk vidunderbarn som vet alt om motorer og kan customize hva som helst. Han ser muligheter der andre ser skrap og har en fantastisk evne til å mekke tilværelsen til det bedre, noe som kanskje er en dyd av nødvendighet i den dysfunksjonelle familien han kommer fra. Med sine konstant møkkete fingre tar det ikke lang tid før Théo er omdøpt til Gasoline, og når guttene blir venner er duoen Microbe og Gasoline et faktum. Forskjellene mellom dem gjør ingenting, de utfyller hverandre og backer hverandre, som når Gasoline ivrer for å få Microbes kunst ut i verden, og Microbe byr Gasoline et pusterom fra den evige klagingen som preger hjemmet hans.

Men når skoleåret er over er tanken på en evighet stuck i en forstad ikke til å holde ut, og et enkelt bilbyggingsprosjekt utvikler seg til en illegal sommerferietur. Med kraften av en gressklippermotor legger guttene ut på langtur i et hjemmelaget kjøretøy kamuflert som et lite sommerhus. Turen skal bli både underholdende og begivenhetsrik, og lar Microbe og Gasoline kjenne på følelsen av berusende frihet og nyvunnet selvtillit.

Bobilen til Microbe og Gasoline står som en levendegjort fusjon av de fleste barns fantasier om A) å bygge sin egen hytte og B) stikke av hjemmefra (og kan hende er dette fantasier som aldri helt slipper taket). Michel Gondry drømte om en slik bobil, og flere element i filmen er hentet fra hans egen oppvekst. Om ikke filmen er en selvbiografi har den klare selvbiografiske trekk. Microbe har mye til felles med Gondry, og Gasoline slekter på ham som var Gondrys bestevenn på 1970-tallet. Ved en visning av filmen fortalte Gondry at det å lage Microbe & Gasoline var en unik sjanse til å realisere en drøm de to hadde hatt, som aldri ble noe av.

Om du har et forhold til Gondry fra før eller ikke, så er Microbe & Gasoline verdt å få med seg. Dette er 105 minutter med overskudd og sjarme – og et reisende filmpar helt på høyden med Harold and Maude (1971) og Bruno og Robert i Wenders’ Kings of the Road (1976).

CiO

Microbe et Gasoline. Regi og manus: Michel Gondry. Frankrike 2015. Foto: Laurent Brunet. Musikk: Jean-Claude Vannier. Klipp: Elise Fievet. Medv.: Ange Dargent, Théophile Baquet, Diane Besnier, Audrey Tautou, Vincent Lamoureux, Agathe Peigny m.fl. Utleie: StudioCanal, Paris. Fransk tale, engelske undertekster. DCP, farger, 1 t 45 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.