Film

Midnight Special - månedens film i august

En intelligent, stemningsfull og annerledes science fiction-film fra en av de mest talentfulle regissørene i nyere amerikansk film.

Jeff Nichols har med filmene Take Shelter (2011) og Mud (2012) markert seg som en av de nye amerikanske auteurene, med en egen visjon og et visuelt talent utenom det vanlige. Nichols er aktuell med to nye filmer i år, hvorav den første (Midnight Special) ble valgt ut til hovedkonkurransen på filmfestivalen i Berlin i februar, mens den andre (Loving) ble vist i hovedkonkurransen i Cannes i mai.

Midnight Special er en film som ikke hører hjemme i noen av de vanlige sjangerkategoriene. Det er en thriller samtidig som den er en veldig intim og menneskelig film – nesten refleksiv, men også en film med overnaturlige elementer og med en avslutning du sent kommer til å glemme.

Historien som fortelles er om en åtte år gammel gutt som bortføres fra en religiøs sekt av sin biologiske far Roy og partneren Lucas, og snart får de et stort politioppbud i hælene. For det er noe med denne gutten. Det at han går med svømmebriller og hørselsvern antyder en form for hypersensitivitet for lys og lyd, men det er også noe annet – det er som lederen for den religiøse sekten, spilt med diabolsk utstråling av Sam Shepard, sier i politiavhør: «Dere aner virkelig ikke hva dette handler om, gjør dere?»

Ingenting er helt som du tror i denne filmen, som svever elegant mellom fluktdramaets mer trivielle og praktiske sider, og de overnaturlige elementene som aldri overdrives eller overforklares.

Midnight Special er en film som kan minne mer om enkelte science fiction-filmer fra 1970- og 1980-tallet enn nyere og mer spesialeffektdrevne filmer. John Carpenters Starman (1984), Spielbergs Nærkontakt av tredje grad (1977) og E.T. (1982) er blant referansene som nevnes hyppigst. Det er en film med mange dvelende og intense sekvenser, som bygger seg sakte, men sikkert opp mot et spektakulært klimaks. En trykkoker av en film, med nydelige visuelle kvaliteter, og glimrende skuespillerprestasjoner fra de fleste, og kanskje spesielt Michael Shannon, Kirsten Dunst og Sam Shepard.

Hva pressen sier
«Suspenseful, beautifully acted supernatural thriller.» – Hollywood Reporter

«Jeff Nichols ranks with the best American directors of his generation.» – Rolling Stone

«On par with Close Encounters of a Third Kind (…) auteur Jeff Nichols is the go-to storyteller for slow-burn supernatural thrill.» – Variety

«Nichols’ impressively restrained yet limitlessly imaginative fourth feature.» – Variety

CiO/(red.)

Midnight Special. Regi og manus: Jeff Nichols. USA/Hellas 2016. Foto: Adam Stone. Musikk: David Wingo. Klipp: Julie Monroe. Medv.: Michael Shannon, Joel Edgerton, Kirsten Dunst, Jaeden Lieberher, Adam Driver, Bill Camp, Sam Shepard, Paul Sparks m.fl. Utleie: Cinematekene. Engelsk tale, utekstet. DCP, farger, 1 t 52 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.