Film

Natten i Varennes - regi Ettore Scola 1982

En fargesprakende skrøne om en brytningstid i vår historie. Solen går ned over dekadensens Frankrike denne natten i Varennes.

”Sterke navn i en gedigen film” – Statens filmtilsyn

I kjølvannet av den franske revolusjonen fosser en hestekjerre frem på landeveien med en merkelig last; den franske kongefamilien har flyktet fra fangenskap for å forene seg med de allierte. Fienden er i hælene på dem, men de er ikke de eneste som følger i den kongelige fluktens spor. I en annen vogn finnes en broget forsamling historiske figurer som alle representerer ulike deler av denne svunne tid – blant dem en aldrende Casanova, skandaleforfatteren Restif de la Bretonne, den revolusjonære Thomas Paine og den kokette grevinnen Sophie de la Borde. Samtalene mellom disse menneskene er ett av de bærende elementer i filmen (og hvilken dialog!), men Scola tar oss også med ut blant bøndene og inn på vertshusene, der Casanova, mett på kvinner finner sitt eneste resterende sensuelle utløp i mat og drikke. Det er overdådig så det forslår, fylt av liv, farge og dufter. Den dramatiske ferden får en brå slutt i den lille byen Varennes, der de alle blir innhentet av skjebnen.

I de møtene og konfliktene som oppstår under reisen åpenbarer det seg et Frankrike i miniatyr. Noblessens savn etter fordums tider møter forakten og fremtidsiveren hos dem som fremdeles tror på revolusjonen. Og bak alt dette, et sultende folk, trett på krig og fattigdom. En fargesprakende skrøne om en brytningstid i vår historie. Solen går ned over dekadensens Frankrike, og etter den skjebnesvangre natten i Varennes gryr den Nye Verdens morgen.

red./olep

La nuit de Varennes. Regi: Ettore Scola. Frankrike/Italia 1982. Manus: Sergio Amidei og Ettore Scola. Foto: Armando Nannuzzi. Musikk: Armando Trovajoli. Klipp: Raimondo Crociani. Medv.: Marcello Mastroianni, Jean-Louis Barrault, Hanna Schygulla, Harvey Keitel, Laura Betti, Jean-Claude Brialy m.fl. Utleie: NB. Fransk og italiensk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 2 t 45 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.