Film

Double Indemnity - Wilder 1944

I denne film noir-thrilleren møter vi forsikringsagenten Walter Neff som sammen med Phillis Dietrichons myrder hennes daværende ektemann for å få utbetalt mannes livsforsikring. I mistankens navn blir saken etterforsket. Utfallet er fatalt.

Double Indemnity er regnet som selve prototypen på film noir-thrilleren. Den tar oss med inn i dette mørke universet der «The streets were dark with something more than night», for å bruke Raymond Chandlers ord. En verden der løssluppen seksualitet og pengegriske kvinner leder svake menn inn i fordervelse.

Hovedpersonen i Double Indemnity, forsikringsagenten Walter Neff, blir ved et tilfeldig møte fanget i garnet til den vakre Phyllis Dietrichson, gift med en av Neffs kunder. Sammen myrder de Phyllis´ mann: Neff for å kunne være sammen med Phyllis, Phyllis for å få utbetalt mannens livsforsikring. Neffs beste venn Keyes er detektiv, og en av hans spesialiteter er å undersøke forsikringskrav. Han fatter mistanke om at ikke alt har gått riktig for seg ved herr Dietrichsons død og starter en etterforskning. Phyllis fremstår etter hvert som den troløse og fordervete kvinnen hun egentlig er, og det ender i et oppgjør med fatale følger.

Double Indemnitys femme fatale er Barbara Stanwyck, en av de flittigste og mest suksessfulle skuespillerne i Hollywood på 1930- og 1940-tallet. Hun hadde en voldsom tilstedeværelse på lerretet, og denne skinte igjennom nesten uansett hvilke roller hun gjorde. Her gjør hun en av sine mørkeste.

olep/sw

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.