Film

Wild Geese - Toyoda 1953

En kvinnes plass

Regissør Shiro Toyoda gjorde rundt 50 filmer i varierende sjangere, men Wild Geese må regnes som et av de store høydepunktene hans. Denne historien, med stjernen Hideko Takamine i hovedrollen som Otama, har en tilbakeholden intensitet og lyrisk kvalitet kun en som behersker sitt fag til det ytterste kan frembringe.

Historien er satt til Meiji-tiden, som går fra siste halvdel av 1800-tallet og litt ut på 1900-tallet. Det var i denne perioden Japan forlot feudalsamfunnet og gikk inn i den moderne tidsalder, samtidig som landet fikk en gryende borgerklasse. Otama blir elskerinnen til en rik pengeutlåner uten å være klar over hans intensjoner. Når hun så oppdager at han aldri hadde noen plan om å gifte seg med henne er det for sent, hennes far har lånt penger av ham.

Toyoda sa en gang i et intervju at «The Japanese woman is forced to play a role all her life. But there is only three roles to play – the daughter, the mother and the wife. And they pass the role from one to the other. From an early age she learn to mask their true feelings and distort what she do not feel». Det er denne forutbestemte kvinnenes skjebne Toyoda adresserer med Wild Geese.

CiO/red.

Gan. Regi: Shiro Toyoda. Japan 1953. Manus: Masahige Narusawa, etter en roman av Ogai Mori. Foto: Mitsuo Miura. Musikk: Ikuma Dan. Klipp: Masanori Tsujii. Medv.: Hideko Takamine, Hiroshi Akutagawa, Jûkichi Uno, Eijirô Tôno m.fl. Utleie: Japan Film Foundation. Japansk tale, engelske undertekster. 35mm, s/hv, 1 t 44 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.