Film

Watchtower - Esmer 2012

En tyrkisk kvinneskjebne

Nihat lever et stille, ensomt og tilbaktrukket liv som skogvokter i et branntårn langt ute i en skog. Han har valgt dette livet etter en hendelse en gang i fortiden han ikke kan tilgi sin egen rolle i. En dag vil skjebnen at han møter et annet menneske i en desperat livskrise. Han blir tilfeldigvis vitne til at den unge kvinnen Seher prøver å kvitte seg med sitt nyfødte barn. Hverken Nihat eller Seher ønsker en inngripen i sin egen private fortvilelse, men omstendighetene vil det annerledes.

Selv om Watchtower gir oss to sterke karkaterportretter, er det i vår sammenheng Sehers fortelling som blir mest interessant. Den setter fokus på den urett mange tyrkiske kvinner opplever også i dagens Tyrkia. Landet er fortsatt preget av konservative, patriarkalske familieforhold der det er mannen som bestemmer – et system som til alt overmål blir opprettholdt like mye av de plikttyngende kvinnene selv.

Tyrkia har et sterkt og spennende nasjonalt kinofilmmiljø, som internasjonalt har høstet mange utmerkelser. Dessverre er det også i Tyrkia en for liten kvinneandel blant regissørene, men Pelin Esmer er definitivt en regissør man skal merke seg. Hun har studert antropologi ved Boğaziçi-universitetet i Istanbul, og har også gjort flere dokumentarfilmer.

Watchtower er hennes andre og foreløpig siste spillefilm.

Brynjar Bjerkem (redigert)

Gözetleme kulesi. Regi og manus: Pelin Esmer. Tyrkia/Frankrike/Tyskland 2012. Foto: Özgür Eken. Medv.: Olgun Simsek, Nilay Erdonmez, Laçin Ceylan, Menderes Samancilar, Riza Akin m.fl. Utleie: Visit Films, New York. Tyrkisk tale, engelske undertekster. DCP, farger, 1 t 36 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.