Film

Til verdens ende

Ut på tur

Wim Wenders tar oss i Til verdens ende med på den ultimate road-movien. Det er eventyr, det er tegneserie, det er science fiction. Men det er alvor også. Wenders reiser spørsmålet: Hva skjer når vi beveger oss utenfor grensene for det vi kan forstå og fatte? Når vi eksperimenterer med deler av underbevisstheten som er helt grunnleggende for vår identitet? For Wenders virker det avgjørende spørsmålet å være om vi fremdeles er i stand til å skape våre egne bilder, i en framtid der tilværelsen fortoner seg som et kjempelerret.

Claire Torneur drar på en kosmo-politisk odyssé jorden rundt sammen med den merkelige Sam Farber, og ender til slutt opp i Australias ørken med et apparat som lar blinde se, og som kan registrere drømmer. Wenders reiser spørsmål om hvem som i siste instans er blinde, og hvem som er seende.

Til verdens ende er en film som flørter med forskjellige genre, før den ender opp ved sitt egentlige mål. Det kan virke som om Wenders etter den mer seriøst eksistensielle Lidenskapens vinger (se egen omtale) har hatt behov for å bevege seg i retning en film der karakterer og plot heller mot det eventyrlige, uhøytidelig karikerte og tegneserieaktige. En film der personene handler mer etter tilfeldige impulser enn følelsesmessig forklarlige årsaker. Men det som starter opp som en romantisk kjærlighetshistorie og fortsetter som en pastisjaktig kriminalfortelling, ender til slutt opp som en sterk bevissthetens, minnets «road movie».

Cinemateket i Trondheim/red./olep

Bis ans Ende der Welt. Regi: Wim Wenders. Tyskland/Frankrike/Australia/USA 1991. Manus: Wim Wenders og Peter Carey. Foto: Robby Müller. Musikk: Graeme Revell, Lou Reed, U2, Nick Cave, R.E.M. m.fl. Klipp: Peter Przygodda. Medv.: Solveig Dommartin, William Hurt, Sam Neill, Jeanne Moreau, Max von Sydow, Rüdiger Vogler m.fl. Utleie: NB. Engelsk, fransk, Italiensk, japansk og tysk tale, norske undertekster. 35 mm, farger, 2 t 38 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.