Film

The Story of the Last Chrysanthemums - Mizogushi 1939

Kjærlighetsorg kabuki-style

The Story of the Last Chrysanthemums er en vakker, tragisk kjærlighetshistorie satt til 1800-tallet, i miljøet rundt det tradisjonsrike japanske kabuki-teateret. Mizoguchi forteller ved hjelp av vakkert komponerte, lange tagninger, hvor kameraet hele tiden holdes på en viss avstand fra handlingen. Dette, i tillegg til den sterke, følelsesmessige historien om kvinnelig oppofrelse, gjør dette til en essensiell Mizoguchi-film.

Denne storslåtte, majestiske og dypt rørende filmen handler om sønnen til en stor kabuki-skuespiller, Shoko, som også drømmer om å bli skuespiller. Han mottar mye smiger og skryt fra familien, men det er bare tjenestepiken, Toku, som tør å fortelle ham at han egentlig er ganske talentløs. Hun oppfordrer ham ikke til å gi opp, i stedet ber hun ham jobbe hardere for å bli bedre. Shoko faller umiddelbart for den ærlige og oppriktige Toku, men familien misbilliger at sønnen omgås en ussel tjenestepike.

Et år senere møtes de igjen i Osaka. Shoku går nå i lære hos en stor skuespiller, uten å gjøre særlig fremgang. Men Toku oppfordrer ham til å fortsette, og snart får han et ordentlig gjennombrudd.

«Bristling with passion, Mizoguchi’s film is a true find: a heartbreaker to end them all… Justifies its position as the peak of Mizoguchi’s filmmaking.” (TimeOut). «Sublime.» (LA Times).

CiO

Zangiku monogatari. Regi: Kenji Mizogushi. Japan 1939. Manus: Matsutarô Kawaguschi og Yoshikata Yoda, etter en roman av Shôfû Muramatsu. Foto: Yozô Fuji og Shigeto Miki. Musikk: Shirô Fukai. Klipp: Koshi Kawahigashi. Medv.: Shôtarô Hanayagi, Kôkichi Takada, Gonjurô Kawarazaki, Kakuko Mori, Yoku Umemura m.fl. Utleie: Japan Film Foundation. Japansk tale, engelske undertekster. DCP, s/hv, 2 t 22 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.