Film

She was Like a Wild Chrysanthemum - Kinoshita 1955

Japans vakreste film

She was Like a Wild Chrysanthemum av den noe mindre kjente japanske regissøren Keisuke Kinoshita er av mange utropt til den vakreste og mest poetiske japanske filmen noensinne. Om den er det er selvfølgelig litt avhengig av øyet som ser, men filmen er i alle fall en sterk utfordrer til mer kjente verk av Yasujiro Ozu og Kenji Mizoguchi. Hvert bilde er et lite kunstverk i poetisk klarhet og skjønnhet, og fotograf Hiroshi Kusuda fikk da også flere internasjonale utmerkelser for sin innsats bak kamera.

Vi møter den eldre Masao på vei i en robåt oppover en elv på vei til barndomshjemmet sitt. Underveis prater han med mannen bak årene, og forteller om sine minner fra et langt liv. Mest forteller han om sin første kjærlighet, den forbudte romansen mellom ham og hans kusine da de begge var tenåringer omkring seksti år tidligere, under Meiji-tiden, da japan var midt i en omveltning fra feudalsamfunn til den moderne tid.

Tilbakeblikkene er filmet med en oval maskering på kamera, som gir assosiasjoner til stumfilm, noe som styrker den nostalgiske stemningen i Masaos minner.

CiO/red./olep

Nogiku no gotoki kimi nariki. Regi: Keisuke Kinoshita. Japan 1955. Manus: Keisuke Kinoshita, etter Sachio Itos roman. Foto: Hiroshi Kusuda. Musikk: Chûji Kinoshita. Klipp: Yoshi Sugihara. Medv.: Chishû Ryû, Haruko Sugimura, Noriko Arita, Shinji Tanaka m.fl. Utleie: Japan Film Foundation. Japansk tale, engelsk undertekster. 35mm, s/hv, 1 t 35 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.