Film

Rocco og hans brødre - Visconti 1961

Kampen om tilværelsen

Da faren dør, drar Rocco sammen med moren og sine tre brødre fra det fattige sør-Italia til det velstående nord. Vi følger brødrene i deres kamp for tilværelsen, en kamp som leder to av dem inn i bokseringen, armene til den prostituerte Nadia og tragedien.

Rocco er den varmhjertede og litt beskjedne, som blir utnyttet av den slu og skruppelløse Simone. Forholdet mellom de to – den gode og den onde – er sentralt, men i tillegg er Visconti opptatt av å vise hvor skrøpelig familien er som ramme, når alle dens medlemmer drømmer ulike drømmer og når de sosiale forholdene ikke gir enkeltmennesket særlig spillerom.

Med Besatt (1943) og Jorden skjelver (1947) skapte Luchino Visconti to av hovedverkene innenfor den italienske neorealismen. Rocco og hans brødre er på mange måter Viscontis tilbakevending til denne tradisjonen. Mer enn utelukkende å være en realistisk skildring av hver og en av brødrenes kamp med omgivelsene er filmen et moralsk drama der ulike krefter i menneskene eksponeres. Etter gammeltestamentlig mønster settes den «onde» Simone opp mot den helgenliknende Rocco som ofrer seg for sine brødre, spesielt Simone. Som i en opera blottstilles sterke følelser i et for Visconti karakteristisk tett og intenst filmspråk.

CiO/red./olep

Rocco e i suoi fratelli. Regi: Luchino Visconti. Italia/Frankrike 1961. Manus: Luchino Visconti, etter en roman av Giovanni Testori. Foto: Giuseppe Rotunno. Musikk: Nino Rota. Klipp: Mario Serandrei. Medv.: Alain Delon, Renato Salvatori, Annie Girardot, Claudia Cardinale, Roger Hanin, Paolo Stoppa m.fl. Italiensk tale, engelske undertekster. DCP, s/hv, 2 t 57 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.