Film

Norge i 100 - norsk film fra 1915

Slik så det ut da. Norske filmsnutter fra hundre år tilbake, akkompangert av Jørgen Larsson på piano.

I Cinemateket USFs tredje utgave av norske filmer fra hundre år tilbake, er altså turen kommet til 1915. Ironisk nok – men kanskje ikke helt uventet – finnes det flere filmer fra 1914 i filmarkivet til Nasjonalbiblioteket enn fra 1915. I fjor klarte vi nesten en hel time med snutter fra 1914, sikkert fordi man da feiret at Norge hadde vært selvstendig i 100 år, samt at en krig brøt ut i Europa. I år er vi derimot tilbake på 1913-nivå, da vi fant en drøy halvtime med film i arkivet.

I følge arkivets beskrivelser kan følgende historiske perler beskues (vi håper vi finner flere før visningen i desember):

  • Wintersport in Norwegen (tysk produksjon)
  • Skip på islagt hav
  • Folkekinematografen, Brogaten no. 1
  • Ingeniørtropper har øvelser på Hvalsmoen
  • Bilder av fly og tog
  • Sætermoen
  • Familien Turpin
  • Hvalfangst, landstasjon
  • Fra Sjøvægan til Mallangfos

 Regi: diverse/ukjent. Norge 1915. Stum med norske mellomtekster, akkompangert av Jørgen Larsson på piano. Total mengde film ca. 40 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.