Film

Der Todesking - Buttgereit 1990

Sju fortellinger bundet sammen av ett råtnende lik. Vær forberedt.

Om å ta sitt liv

Handlingen i Der Todesking strekker seg over en hel uke. Et kjedebrev synes å sirkulere. Hver av mottakerne av brevet begår selvmord, noen i voldelige former, andre mer i det stille. Hva ligger bak? Er det brevet som utløser disse makabre hendelsene, eller er det bare et varsel? Kanskje er det et overnaturlig vesen som holder i trådene, og som bestemmer når et menneskets tid er over – en slags konge over døden?

Der Todesking er i likhet med Jörg Buttgereits siste film German Angst (2015) strukturert som en episodefilm. Den består av sju fortellinger, en lagt til hver ukedag. Historiene er løst sammenfallende, men som deler den samme grunnleggende tematikken – eller mer konkret; de viser ulike måter å begå selvmord på. Mellom episodene klippes vi tilbake til et råtnende lik – et bilde som i sitt bisarre uttrykk forsøker å sy de ulike episodene sammen.

Også i Der Todesking er Buttgereits sterke interesse for døden tilstede i fullt monn. Han tok utgangspunkt i virkelige historier som hadde blitt publisert i aviser, og kan derfor med en viss rett hevde at filmen ikke er kunst som imiterer livet, men som viser det.

I likhet med Nekromantik er Der Todesking absolutt ikke en film for alle. Det krever litt mentale forberedelser fra tilskueren før man setter seg inn i salen for å se en slik film, men likefullt; er man forberedt på hva som venter er det unektelig en kinoopplevelse man ikke kan stille seg likegyldig til.

red./olep

Les artikkel om Jörg Buttgereit på Cinematekets nettsider her.

Regi: Jörg Buttgereit. Tyskland 1990. Manus: Jörg Buttgereit og Franz Rodenkirchen. Foto: Manfred Jelinski. Musikk: Herman Kopp, Daktari Lorenz, John Boy Walton. Klipp: Jörg Buttgereit, Manfred Jelinski og Franz Reodenkirchen. Medv.: Hermann Kopp, Heinrich Ebber, Michael Krause, Eva-Marie Kurz, Angelika Hoch, Nicholas Petche m.fl. Utleie: Jörg Buttgereit. Tysk tale, engelske undertekster. Digital kopi, farger, 1 t 20 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.