Film

The Forbidden Room - Maddin & Johnson 2015

La alle forventninger til en vanlig filmopplevelse ligge igjen hjemme når du kommer for å se den nye filmen til Guy Maddin - dette er et visuelt festmåltid av en film!

Guy Maddin er en av de mest distinkte og originale auteurene i dagens filmverden.

The Forbidden Room ligner ikke på noe annet du ser på kino i år; dette er en visuell kakofoni av impulser som vil forvirre og begeistre, og som kan gi deg en nærmest hypnotisk opplevelse hvis du lar deg rive med.

Som i tidligere filmer er det stumfilmen og stumfilmens estetikk som er utgangspunktet for Maddin. Her kombinerer han det med elementer fra den tidlige lydfilmen og tidlige farge-teknikker, noe som gjør at The Forbidden Room fremstår som en filmhistorisk skattkiste som er gravd fram på et hemmelig, magisk sted. Her kombineres et vilt utvalg av stilistiske og formelle elementer fra filmhistorien, og resultatet har blitt denne høyst uvanlige, og ganske enkelt svimlende vakre filmen. «The Forbidden Room has more ideas in ten minutes than most filmmakers have in their entire oeuvres,» skriver Sight & Sound, «Maddin jumps into the murky waters of lost styles of nutso movie storytelling and delivers back everything he finds, and the result is properly bonkers.»

The Forbidden Room skapte både begeistring og frustrasjon på filmfestivalen i Sundance, hvor det ryktes at halve salen reiste seg og gikk før filmen var slutt, mens andre mente at det var en av de mest forfriskende og originale filmene på festivalen. «At a time when everyone is talking about the death of the movies,» skrev TimeOut, «Guy Maddin proves that we can always bring them back to life.»

The Forbidden Room er gjort i en feberaktig, drømmende stil med slående visuelle tablåer og stemninger som glimtvis kan minne om universet til David Lynch, Lars von Trier eller Terry Gilliam, men som først og fremst fremstår som noe helt eget. Det er et visuelt festmåltid av en film, og et myldrende overskuddshorn av referanser. «I wanted to overwhelm,» sa Guy Maddin til Hollywood Reporter i Berlin. «I wanted the color palette to break people’s brains.»

Handlingen i filmen er ikke lett å oppsummere, og det er heller ikke noe stort poeng. Men for å si det med filmen selv: «A submarine crew, a feared pack of forest bandits, a famous surgeon, and a battalion of child soldiers all get more than they bargained for as they wend their way toward progressive ideas on life and love.»

Velkommen til en filmopplevelse utenom det vanlige – la deg forføre av Maddins ekstrentiske og ekstatiske visjon!

CiO

The Forbidden Room. Regi: Guy Maddin og Evan Johnson. Canada 2015. Manus: Guy Maddin, Evan Johnson og Robert Kotyk. Foto: Benjamin Kasulke og Stéphanie Anne Weber Biron. Musikk: Guy Maddin, Galen Johnson og Jason Staczek. Klipp: John Gurdebeke. Medv.: Roy Dupuis, Clara Furey, Louis Negin, Udo Kier, Mathieu Amalric, Geraldine Chaplin, Maria de Madeiros, Charlotte Rampling, Elina Löwenshon, Anthony Lemke m.fl. Engelsk tale, utekstet. DCP, farger, 2 t 12 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.